Груповий позов (class action) є дієвим інструментом, що дає можливість ефективно захищати свої екологічні права постраждалим внаслідок військової агресії

26 Січня, 2023
Posted in Новини
26 Січня, 2023 admin

Груповий позов (class action) є дієвим інструментом, що дає можливість ефективно захищати свої екологічні права постраждалим внаслідок військової агресії

ГО «Всеукраїнська організація «Зелений фонд. Подолання екологічних та гуманітарних катастроф» (далі «Зелений Фонд») – незалежна українська неурядова організація, що спеціалізується на захисті екологічних та гуманітарних питань, яка має 6-ти річну історію.

Під егідою «Зеленого фонду» в Україні реалізовано успішні кейси з практичного запровадження принципів Орхуської конвенції, внаслідок чого було здійснено якісний прорив у правому середовищі та запроваджено дієві механізми, як щодо отримання від державних органів інформації про стан навколишнього середовища, так і стосовно участі громадськості у прийнятті рішень та доступу до правосуддя з питань захисту довкілля, у тому числі по формуванню позитивної судової практики. Так, завдяки створеній «Зеленим фондом» онлайн-платформі будь-яка особа отримала простий і зрозумілий механізм подачі Орхуських запитів, що стосуються питань навколишнього природнього середовища та отримання офіційних відповідей.

Команда «Зеленого Фонду» також тісно співпрацювала з колегами щодо інноваційного на той час групового позову з питань довкілля, від постраждалих внаслідок пожежі на нафтосховищі в селі Крячки Васильківського району мешканців, які отримали грошову компенсацію за завдану шкоду. Реалізація такого позову стала можливою завдяки зусиллям та юридичній підтримці Greco Law Company – саме вони реалізували перший в історії України груповий позов.

Війна – це не лише інфраструктурні руйнації й смерті серед населення, на додачу, вона несе небезпеку людям через створення гуманітарних, соціальних та екологічних криз, як у зоні активних бойових дій та обстрілів, чи на територіях, де вони велись раніше, так і там де їх не було. Саме через це, створюються загрози масового знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери, водних ресурсів, лісів або земель, а також інші події, які можуть спричинити екологічну катастрофу.

Країна-агресор та її війська чинять екоцид нашій природі, забруднюючи повітря, водойми, ліси та ґрунти України, внаслідок чого вже відбуваються непоправні зміни, які матимуть довготривалий негативний ефект. Це є порушенням положень Першого протоколу Женевських конвенцій, який вимагає від воюючих держав захищати навколишнє середовище від «великомасштабних дій» та запобігати «довгострокові та серйозні збитки». За такі злочини неодмінно повинно відбутись покарання, а потерпілі мають отримати відповідну компенсацію за завдану їм шкоду. Вже насьогодні, за даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, сума шкоди українському довкіллю від збройної агресії рф становить понад 46 мільярдів доларів.

Ще з початку бойових дій на Донбасі в 2014 році, а особливо через повномасштабне вторгнення з лютого 2022, завдається катастрофічна шкода навколишньому природному середовищу України, що в свою чергу негативно впливає на стан здоров’я населення.

«Зелений Фонд» виступає з ініціативою консолідації зусиль різного роду експертів для вирішення наступних першочергових завдань:

  • фіксації фактів та сум завданої шкоди, зокрема негативного впливу на медико-санітарний стан навколишнього середовища (еnvironmental health), й розробки дієвих заходів спрямованих на захист навколишнього природного середовища,;
  • напрацювання та реалізації комплексних та широкомасштабних недержавних програм моніторингу та нагляду за станом environmental health, з метою виявлення та оцінки як поточного регіонального, так і загальнодержавного стану, і конкретних чинників ризику, зокрема викликаних чи посилених у зв’язку з бойовими діями;

– оцінки відповідних зарубіжних практик та досвіду у питаннях environmental health для їх подальшого впровадження в Україні, актуалізації відповідних національних нормативних актів та процедур, методичного забезпечення взаємодії між органами державної влади, а також виділення цього виду шкоди у якості належного до відшкодування;

  • використання механізму подання групових позовів (class action) для відшкодування шкоди спричиненої негативним впливом війни на навколишнє природнє середовище, життя та здоров’я людини.

«Зелений фонд» спільно з командою Greco Law Company докладає максимум зусиль щоб напрацювати механізми та підходи по визначенню шкоди та відшкодуванню збитків екології, біологічному різноманіттю, та здоров’ю громадян України.

Для компенсації цих збитків росією, саме груповий позов (class action) є дієвим інструментом, що надасть можливість постраждалим в наслідок військової агресії рф ефективно захищати свої екологічні права і компенсувати завдану шкоду.

 

Олег Верник,

голова ГО «Всеукраїнська організація «Зелений фонд.

Подолання екологічних та гуманітарних катастроф»