Черкаському Дніпру пророкують біологічне забруднення води (ВІДЕО)

25 Червня, 2019
25 Червня, 2019 admin

Черкаському Дніпру пророкують біологічне забруднення води (ВІДЕО)

Каламутна вода, мертва риба та неприємний аромат. Нині Дніпро на межі: раннє цвітіння водної артерії на Черкащині загрожує аквасвіту та людям. Головна річка країни за останні роки завчасно починає потерпати від ціанобактерій. Навзамін синім хвилям відпочивальники купаються у смарагдовій водоймі. А тутешні рибалки спостерігають випадки задухи рибин. Цьогоріч поки – поодинокі. Причина такого різнобарв’я: синьо-зелені водорості, констатують екологи. Мовляв, якщо вчасно не вжити відповідних природоохоронних заходів – розпочнеться біологічне забруднення води. Про це йдеться у сюжеті телеканалу «ВІККА».

На такий стан водойми скаржаться і місцеві рибалки. Пані Людмила тут зрання, проте вдалося зловити лише декілька маленьких рибин. Причина полягає у наявності великих водоростей, мовляв, велика риба мігрувала далі від берега. За свої 20 років любительського рибальського досвіду таку ситуацію спостерігає щоліта, проте в останні роки цвітіння Дніпра пожвавішало.

– У нас ніхто не чистить Дніпро. Ці водорості забирають кисень і риба помирає. Подивіться, ще навіть не настав серпень, а вода вже зелена. Дно брудне, а у воді дуже багато водоростей, — розповідає рибалка Людмила.

Тим часом екологи б’ють на сполох. Хоч цвітіння води — природнє явище, однак глобальне потепління спричинило цей завчасний процес. Зі збільшенням синьо-зелених водоростей швидко погіршується якість води, змінюється кислотність та в’язкість.

Під час спекотного періоду у ціанобактерій стартує активний розвиток функціонування. Екологи наголошують, що до такого зеленого стану головної водної артерії країни доклали руки і люди. Серед чинників, які впливають на розмноження ціанобактерій: висока температура повітря, застій течії, зливи, що збільшують кількість органіки у водоймах і застарілі чи неефективні очисні споруди міських стічних вод.