Латвії загрожує мільйонний штраф за забруднення повітря

16 Травня, 2019
16 Травня, 2019 admin

Латвії загрожує мільйонний штраф за забруднення повітря

Високий ризик того, що Європейська комісія може почати судовий розгляд проти Латвії за перевищення норми твердих частинок (PM10) у повітрі. Про це заявила представниця Міністерства захисту середовища і регіонального розвитку (VARAM) Алда Озола, передає УНН з посиланням на Delfi.

У 2014 році Єврокомісія почала проти Латвії процедуру порушення через забруднення середовища частинками PM10 – тобто твердими частинками з діаметром менше однієї сотої міліметра. Це одна з найважливіших процедур порушення, застосованих до Латвії в сфері захисту навколишнього середовища. Уже в 2015 році Єврокомісія попередила, що Латвію очікують великі штрафи, якщо проблема не буде вирішена.

За словами Озоли, процедура була розпочата, оскільки показники якості повітря були особливо поганими у Ризі. За підсумками судового розгляду Латвії загрожує штраф в десятки мільйонів євро.

“Зараз процедура заморожена, оскільки Європейська комісія оцінює, як виконується програма Ризького самоврядування щодо поліпшення якості повітря. Однак ризик судового розгляду високий”, – додала представник Міністерства.

На думку фахівців з VARAM, виконати висунуті Євросоюзом цілі до 2020 року Латвії не вдасться. Також представниця Ризької думи з питань навколишнього середовища Евія Пінк вказала, що у співпраці зі структурами муніципалітету виконується програма, але виконати всі завдання, поставлені в її рамках, не вийде.

Нагадаємо, рівень забруднення повітря в Європі перевищує норми ЄС і ВООЗ.