18-річний львів’янин придумав унікальний метод боротьби з пластиковими відходами

8 Листопада, 2019
8 Листопада, 2019 admin

18-річний львів’янин придумав унікальний метод боротьби з пластиковими відходами

Як розповів Дмитро Солом’янюк, боротись із пластиком він пропонує за допомогою бактерій у капсулах, інформує Galnet.

 «Є бактерії, які можуть поглинати пластик за допомогою спеціального білка. І у мене виникла ідея створити для цих бактерій капсули. Ми ставимо їх у капсули і штучно розносимо у цих капсулах по звалищах. Там бактерії приживаються і починають поглинати пластик», – пояснює свою технологію Дмитро.

Одна бактерія Ideonella sakaiensis, каже дослідник, поглинає до двох міліметрів пластику типу ПЕТ за десять тижнів.

На запитання, навіщо бактерію поміщати у капсулу, науковець пояснює, капсула має у собі все необхідне для того, щоб бактерія могла адаптуватись у нових кліматичних умовах.

Дмитро Солом’янюк переконує, такі бактерії для людини є безпечними, адже живляться вони лише пластиком. Якщо експеримент із цією бактерією вдасться, у подальшому на сміттєзвалищах можна буде розпилювати інші бактерії, які будуть поглинати решту видів пластику.

Щоб впровадити таку технологію на практиці, Дмитрові потрібно виготовити з металу машину, яка складатиме капсули. У нього вже є модель, яка стане прототипом такої машини.

Щодо машин, які можуть розкидати капсули, то тут, каже Дмитро, можуть послужити ті, які розкидають пісок.

Нагадаємо, 18-річний Дмитро Солом’янюк закінчив Львівський технологічний ліцей, відвідував Малу Академію Наук, зараз навчається у Київському Політехнічному Інституті. Окрім бронзової медалі за участь у конкурсі у Бразилії, хлопець отримав можливість опублікуватись у науковому журналі «Liberato cientifica».

 

,