Забруднювачі води повинні йти під суд

13 Лютого, 2018
13 Лютого, 2018 admin

Забруднювачі води повинні йти під суд

В Україні треба впровадити в екологічних судових справах “презумпцію вини забруднювача”.

Фабрики-порушники перетворюють річки у Нещодавно голова Державного агентства водних ресурсів України Ірина Овчаренко заявила, що з 2018 року порушників екології через суд позбавлятимуть права на спецводокористування.

Суспільство згадує про річки лише тоді, коли на них трапляються забруднення або надзвичайна ситуація. В цьому році Держводагентство під патронатом міністра екології розпочинає претензійно-позивну роботу щодо скасування дозволів на спецводокористування недобросовісних підприємств, – заявила Овчаренко.

Але декларація таких намірів ще не означає, що судові заходи проти забруднювачів води будуть результативними, вважає голова правління ВГО “Зелений Фон“ Максим Фролов.

Процесуальне законодавство і законодавство про судоустрій навряд чи зможуть адекватно відповісти на екологічні виклики часу. Для того щоб позбавити підприємство дозволів на скиди, органу контролю і прокуратурі належить пройти кількарічний шлях усіх судових інстанцій з неочікуваним результатом, що залежить від відомих обставин, – зазначає експерт.

Тому треба створювати законодавчі передумови для впровадження “презумпції вини забруднювача” у екологічних справах, враховуючи їхню винятковість та загрозу для життя і здоров‘я людей. У разі незгоди з рішенням органу екологічного контролю суб‘єкт господарювання завжди зможе оскаржити рішення про припинення його діяльності у суді.

Голова Держводагентства повідомила, що їхнє відомство “вже звернулося до Адміністративного суду щодо Понінківської картонно-паперової фабрики, яка є постійним забруднювачем річки Хомора”. Українські екологи підтримують дії агентства.

https://24tv.ua/zabrudnyuvachi_vodi_povinni_yti_pid_sud_n925891