Менше вирубок, ширший біосферний заповідник ㅡ уряд ухвалив постанови про ліси у Карпатах

10 Грудня, 2020
Posted in Ліс
10 Грудня, 2020 admin

Менше вирубок, ширший біосферний заповідник ㅡ уряд ухвалив постанови про ліси у Карпатах

Кабінет міністрів ухвалив постанову, за якою у лісах Карпат мають зупинити надмірні санітарні рубки дерев та встановити нові обмеження щодо того, які дерева можна буде прибирати. Також уряд підтримав указ президента, за яким межі Карпатського біосферного заповідника розширять на понад 8 тисяч гектарів, пише hromadske.

Зокрема, постанова Кабміну про рубки лісів у Карпатах передбачає:

  • заборону суцільних санітарних рубок у високогірних, берегозахисних, протиерозійних лісах Карпат природного походження;
  • повну заборону лісовідновних рубок в гірських лісах Карпат;
  • встановлення нових обмежень на проведення рубок у природно-заповідному фонді;
  • введення сучасних європейських підходів до збереження тих дерев, які мають важливу біоценотичну функцію тощо.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський заявив, що тепер можна буде здійснювати рубку лише у лісах штучного походження.

«Це дозволить зберігати важливі для флори та фауни дерева, навіть якщо вони підпадають під критерії санітарної рубки. Наразі чинний підхід до управління лісами призводить до того, що вони втрачають біорізноманіття та унікальний скарб — мертву деревину, яка є свідченням здорового лісу» ㅡ сказав він.

Окрім цього, Кабмін схвалив проєкт указу президента «Про зміну меж Карпатського біосферного заповідника», за яким територію заповідника мають розширити на 8381,6 га.

Близько 4 тис. га цих земель вкриті буковими пралісами й старовіковими лісами, які мають значне наукове та природоохоронне значення, тож включення їх до заповідника має захищати їх від знищення.

Окрім того, уряд погодив передати заповіднику в постійне користування 9532 га земель, що входили до складу заповідника без вилучення.

У 2019 році Верховна Рада України ухвалила закон про запровадження мораторію на суцільну вирубку лісів на схилах Українських Карпат. Цим законом відновили мораторій на суцільну вирубку лісу у Карпатах, який діяв до 2011 року.

Зокрема закон забороняє будь-яку суцільну вирубку дерев, зокрема й в оздоровчих цілях, тобто дозволить уникнути ситуацій, коли під приводом здійснення санітарних рубок суцільним методом вирубували значну частину ялице-букових деревостанів.