Випив каву і з’їв горнятко: львівські кав’ярні проводять експеримент з їстівним посудом для кави з собою

14 Листопада, 2020
Posted in Новини
14 Листопада, 2020 admin

Випив каву і з’їв горнятко: львівські кав’ярні проводять експеримент з їстівним посудом для кави з собою

Вафельний стаканчик, покритий шоколадом, а в ньому улюблений кавовий напій – пробували таке?

У Львові стартувала серія експериментів ZeroCup для тестування екологічних альтернатив одноразовим горнятам для кави з собою. Ініціатива покликана протестувати екологічні альтернативи пластику й популяризувати дружні до довкілля методи споживання популярного напою. Ініціативу ZeroCup запущено громадською організацією «Нуль відходів Львів» (ZeroWasteLviv) у співпраці з Лабораторією інноваційного розвитку ПРООН в Україні. Про це інформує ZeroWasteLviv, передає “Еспресо.Захід”.

1 кав’ярня – 500 горняток у смітник

Приблизно 20% вмісту вуличних смітників складають одноразові горнята з-під кави. Такі результати одного з досліджень ZeroWasteLviv, проведеного на одній з львівських вулиць із сімома кав’ярнями. У до карантинний період одна кав’ярня продавала близько 500 горняток кави на день. Не важко здогадатись, що всі вони опинялись у вуличних смітниках. Оскільки самі горнята є об’ємними та легкими, вони швидко наповнюють вуличні смітники, і ці смітники, як результат, необхідно спорожнювати по кілька разів на день. Труднощі у тому, що одноразові горнята, які використовують для приготування кави з собою, насправді не повністю паперові – вони мають всередині поліетиленову плівку для захисту від протікання. Їх дуже складно переробити і взагалі неможливо компостувати.

Фото надала Ірина Миронова

Так, екоактивісти ZeroWasteLviv вирішили провести експерименти, які допоможуть скоротити кількість пластикових горняток. Активісти заручились підтримкою кількох львівських кав’ярень і Лабораторії інноваційного розвитку ПРООН. Тут клієнтам пропонуватимуть кілька екологічних варіантів споживання кави.

“Минулого тижня стартували наші експерименти. Перший експеримент – знижка для клієнтів з власним горнятком. Знижка для клієнтів з власним горнятком – клієнти приходять до кав’ярні з власним багаторазовим горням, купують в нього каву й отримують знижку. Ще один варіант – бариста пропонували тим, хто купує в одноразове горнятко каву, прийти зі своїм багаторазовим горнятком наступного разу й отримати знижку -30%. Економічний аспект у теперішні часи також важливий”, – розповіла “Еспресо.Захід” Ірина Миронова, виконавча директорка ZeroWasteLviv.

Після завершення усіх трьох експериментів екоактивісти проведуть аналітику і ми дізнаємося, що найсуттєвіше впливає на кількість сміття, яке продукують львів’яни.

“Це допоможе вибрати оптимальну систему, як зробити споживання кави із собою дружнім для довкілля та не менш зручним для львів’ян і гостей міста”, – пояснює Ірина Миронова.

Каву випив і закусив горнятком

Остання новація від ZeroWasteLviv – клієнти деяких львівських кав’ярень матимуть можливість замовити каву в їстівне горнятко.

Екоактивісти приємно здивовані, що їх зрозуміла частина власників кав’ярень, вони таки усвідомлюють власну відповідальність за екологічний вплив свого бізнесу і готові долучитися до пошуку рішень, які дозволять їх клієнтам насолоджуватися кавою з собою, але при цьому не засмічувати вулиці. Наразі проєкт підтримала мережа кав’ярень KredensCafe. Їстівне горнятко буде поки що у 7 кав’ярнях.

“Їстівне горнятко – це вафельний посуд, схожий на вафельний стаканчик, у який накладають морозиво. Всередині таке горнятко покрите особливим шоколадом, щоб доки ви п’єте свою каву, стаканчик не натягнув вологи. На смак таке горнятко нагадує натуральну вафельку, не дуже солодку, саме таку, що смакує до кави. У процесі пошуку їстівного посуду ми були приємно здивовані, що роблять його в Україні – у Харкові. Заодно кава у їстівному горнятку – це також підтримка українського виробника. До речі, кава з такого посуду – це ще й безпечно, що має велике значення у часи пандемії. Кожне їстівне горнятко пакують в індивідуальну упаковку”, – каже Ірина Миронова.

Фото: zerowastelviv.org.ua
У рамках ініціативи також тестуватиметься прототип мобільного додатку, в якому можна буде знайти мапу закладів, які беруть участь в ініціативі і надають знижку для клієнтів з власним горням для кави. Надалі у додатку з’являться ще й інші функції для поціновувачів кави у власному горнятку. Також на локаціях працюватимуть інтерв’юери, які збиратимуть відгуки працівників кав’ярень та відвідувачів. Наразі вже є понад 100 анкет із екологічними побажаннями від львів’ян і гостей міста.