МОНІТОРИНГ ЗАБРУДНЕННЯ ПОВІТРЯ: ФАХІВЦІ ВИЯВИЛИ НАЙБІЛЬШ НЕБЕЗПЕЧНІ МІСЦЯ НА ПРИКАРПАТТІ

29 Квітня, 2020
29 Квітня, 2020 admin

МОНІТОРИНГ ЗАБРУДНЕННЯ ПОВІТРЯ: ФАХІВЦІ ВИЯВИЛИ НАЙБІЛЬШ НЕБЕЗПЕЧНІ МІСЦЯ НА ПРИКАРПАТТІ

Державною установою «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» згідно Статуту та покладених на неї завдань проводиться лабораторний контроль (моніторинг) за станом атмосферного повітря в місцях проживання та рекреації населення.

Основними забруднювачами повітря є підприємства з виробництва та розподілення електроенергії, будівельної промисловості, видобутку корисних копалин. Значний вплив на атмосферне повітря здійснює автотранспорт.

У структурі викидів забруднюючих речовин переважають оксид вуглецю, діоксид азоту, діоксид сірки, формальдегід, аміак, пил та інші.

Результати лабораторних досліджень атмосферного повітря в зонах впливу промислових підприємств за 2019р., як і в 2018р., виявили незначне перевищення гранично допустимих концентрацій (ГДК) забруднюючих речовин по таких показниках:

по вмісту діоксиду азоту в м. Івано-Франківську, вул. Деповська,1   (промзона);
по вмісту аміаку  в м. Надвірна КП «Надвірнакомунсервіс» (СЗЗ полігону ТПВ).

Аналогічна ситуація спостерігається при аналізі результатів лабораторних досліджень атмосферного повітря в зонах впливу автотранспорту в населених пунктах області. Так, у 2019р. перевищення ГДК забруднюючих речовин в атмосферному повітрі реєструвались по таких показниках:

по вмісту оксиду вуглецю в Тисменицькому районі с. Ямниця; в м. Івано-Франківськ вулиці Довга – Галицька, Деповська, Мартинця – Вітовича, Галицька – Дністровська, Привокзальна; в м. Коломия вулиці Шевченка, Мазепи;

по вмісту діоксиду азотум. Івано-Франківськ, перехрестя вулиць Галицька-Тролейбусна-Пасічна, вул. Привокзальна, Вовчинецька, Дністровська, Тарнавського, Залізнична, Незалежності, Довга; в м. Коломия вулиці Мазепи, Шевченка; в Надвірнянському р-ні смт.Делятин; в Рогатинському  р-ні  с. Пуків.

по вмісту формальдегідув м. Калуш, вул. Хмельницького, вул. Долинська;

по вмісту пилув м. Івано-Франківськ, перехрестя вулиць Галицька-Тролейбусна-Пасічна, Вовчинецька, Галицька, 65, Дністровська, Незалежності, Залізнична; в м. Коломия вулиця Тарнавського; в Рожнятівському районі     смт. Перегінськ; в Рогатинському районі  с. Пуків.

Слід відмітити, що перевищення фіксувались незначні, в межах 1,1 – 1,5 ГДК, в основному, на перехрестях, біля вокзалів та транспортних розв’язок.

По виявлених фактах інформувались органи місцевого самоврядування, питання заслуховувались на засіданнях міськвиконкомів та громадських рад.

Моніторинг за станом атмосферного повітря проводився в 81 населеному пункті області, в т.ч. в 51 сільському поселенню на 135 маршрутних постах. В 2019 р. відібрано для лабораторних досліджень 1305 проб атмосферного повітря, з них 270 або 2,1% не відповідають вимогам Гігієнічних регламентів «Гранично-допустимі концентрації хімічних і біологічних чинників в атмосферному повітрі населених місць».