Класифікація медичних відходів

27 Березня, 2020 admin

Класифікація медичних відходів

З розповсюдженням коронавірусу COVID-19 проблема утилізації медичних відходів стоїть дуже гостро, а саме куди здати невикористані чи протерміновані ліки, як утилізувати використані шприци, крапельниці, перев’язки, використані одноразові маски тощо – це питання яке зараз хвилює багатьох.   

Згідно з Базельською конвенцією, до якої Україна приєдналася у 1999 р., медичні та фармацевтичні відходи належать до категорії “небезпечних відходів” і підлягають регулюванню. “Небезпечними” вважають відходи, що мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природ- ного середовища і здоров’я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними.

Законодавством України заохочується утилізація медичних відходів тільки щодо вакцин та прекурсорів, але ж і звичайні невикористані чи протерміновані таблетки у блістерах та сиропи, використані шприци, забруднені біологічними ріди нами хворих перев’язки, бинти, вати тощо є не менш небезпечними. Ситуація ускладняється тим, що сьогодні більшість населення України не сортує небезпечні відходи і тверді побутові відходи (ТПВ) окремо. І якщо в 1 г ТПВ міститься від 0,1 до 1 млрд мікроорганізмів, то в МВ ця кількість зростає до 200–300 млрд, при цьому більш патогенних.

Класифікація медичних відходів ( згідно НАКАЗУ МОЗ 08.06.2015  № 325)