ММК Ілліча сплатив понад 10 млн збитків, завданих державі за порушення природоохоронного законодавства

20 Лютого, 2020
Posted in ДЕІ
20 Лютого, 2020 admin

ММК Ілліча сплатив понад 10 млн збитків, завданих державі за порушення природоохоронного законодавства

Метінвест сплатив понад 10 млн збитків, завданих державі в сфері екології. Вперше за всю історію існування інспекції, ММК Ілліча сплатив таку суму за порушення природоохоронного законодавства, повідомив на сторінці у соціальній мережі facebook Єгор Фірсов.

 

У ході позапланової перевірки ПрАТ “ММК Ілліча” за дорученням Прем’єр-міністра, було встановлено, що це підприємство порушує законодавство у сфері поводження з відходами виробництва.

Державними інспекторами були нараховані збитки на суму понад 10 мільйонів гривень, які підприємство сплатило в повному обсязі у досудовому порядку. Без заперечень.

Хочу відзначити злагоджену роботу інспекторів та бездоганне дотримання процедур – саме завдяки цьому наша претензія навіть не оскаржувалась. Цей приклад варто наслідувати й іншим суб’єктам господарювання, які вчиняють порушення та наносять шкоду довкіллю. Не варто намагатися уникнути відповідальності. Порушили – майте честь це визнати та компенсувати збитки.

Але в той же час, хочу відзначити, що лише великими штрафами проблеми захисту довкілля не вирішуються. Головне наше завдання – зробити так, щоб порушень взагалі не було. Штрафи – лише вимушена міра, яка має стимулювати власників підприємств проводити модернізацію та зменшувати викиди, але не самоціль.

Підприємства мають системно працювати над зниженням негативного впливу на довкілля. Варто зрозуміти, що так, як раніше, коли можна було робити, що завгодно і не зважати на екологічне законодавство, вже не буде. І жити відповідно до нових реалій.

Але й держава мусить допомогти підприємствам змінитися. Зокрема надати можливість залучати капітал під низький відсоток на встановлення очисних споруд та розробити інші спеціальні програми взаємодії. Ті ж металургійні шлаки, що сьогодні зберігаються у велетенських відвалах, можуть бути використані при будівництві автомобільних доріг та об’єктів інфраструктури.

Простих та швидких рішень немає. Лише діалог, дотримання взятих зобов’язань та довготривалий шлях до eco-friendly виробництва з часом можуть змінити ситуацію та наблизити Україну до рівня європейських держав.