Як покращують стан екології в Запоріжжі?

9 Січня, 2020 admin

Як покращують стан екології в Запоріжжі?

Той факт, що запорізькі підприємства є одними з найбільших шкідників для екології по всій Україні, у містян не викликає жодних сумнівів. Підприємств багато, а заходів зі зменшення ризиків від шкідливих відходів відносно небагато. На жаль, запоріжці приймають це як належне.

Станом на кінець 2018 року, два запорізьких підприємства входить в 20-ку найбільших забруднювачів повітря в Україні. Про це повідомляє Міністерство енергетики та захисту довкілля України у своєму річному рейтингу. Запоріжжя займає третє місце за числом таких підприємств, поступившись лише Донецькій та Дніпропетровській областям. Варто зазначити, що рейтинг складався без урахування тимчасово окупованих територій. До ТОП-у потрапили ВП Запорізька ТЕС ПАТ ДТЕК «Дніпроенерго» та ПАТ «Запорізький меткомбінат «Запоріжсталь», посівши у ньому 8 та 12 місця відповідно.

таблица

«Запорізька ТЕС», що знаходиться в місті Енергодар Запорізької області, в 2018 році викинула в атмосферу 98,059 тис. тонн забруднюючих речовин. В порівнянні з 2017 роком, де ця цифра складала 105,238 тис. тонн, це підприємство зробило крок уперед та показало оптимістичну тенденцію до скорочення викидів.

Із комбінатом «Запоріжсталь» у м. Запоріжжі ситуація зворотня – обсяги викидів за 2018 рік зросли в порівнянні з минулим роком. Так, в 2017 році викиди шкідливих речовин складали 50,934 тис. тон, а через рік їхній обсяг виріс до 52,294. Будучи підприємством з повним металургійним циклом, ПАТ «Запоріжсталь» спеціалізується на випуску гарячо- і холоднокатаного листа та жерсті. Дані технології пов’язані з виділеннями шкідливих речовин в атмосферу, водойми, утворенням промислових відходів. Державний Інспекційний портал повідомляє, що за результатами планових перевірок рівні ризику різними сферами контролю визначені як високі (15 сфер), середні (7 сфер) та незначні (1 сфера), при цьому в тому числі б`є на сполох саме Державна екологічна інспекція України.

Також Запоріжжя є одним із забруднювачів природних водних об`єктів. Державне агентство водних ресурсів України у своєму рейтингу «ТОП-100 найбільших забруднювачів вод у 2018 році» про те, що Запорізька область не увійшла до п`ятірки областей, де таких шкідливих підприємств найбільше. До цього списку увійшли Дніпропетровська – 24, Донецька – 19, Львівська – 7, Харківська – 7, а також Луганська – 6. У ТОП-і четверте місце посіло ПАТ «Запоріжсталь» м. Запоріжжя, 22-е місце – КП «Водоканал» Мелітопольської міськради Запорізької області, 83-тє – Експлуатаційний цех водопостачання та водовиведення КП «Водоканал» м. Запоріжжя та 91-ше займає ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» міста Запоріжжя. Ця динаміка для нашого міста є оптимістичною, бо 2017 року в аналогічному рейтингу «ТОП-100», що підготувало Мінприроди на основі офіційної статистики, Запорізька область мала аж 9 шкідливих підприємств та входила в четвірку областей-«лідерів» за їхньою кількістю, які, до речі, складали дві третини від усього анти-рейтингу. Цікавим фактом є те, що загальний обсяг скиду забруднених стічних вод в 2018 році склав 952 млн. куб. м., та з них 918,6 млн. увійшли до рейтингу ДАВР України.

1139

Екологічна мапа Запорізької області

В екологічному паспорті Запоріжжя за 2018 рік були визначені основні чинники та критерії, які мають вплив на екологічну ситуацію в області. Головні екологічні проблеми спричинені наступними факторами:

  • Забруднення атмосферного повітря викидами від промислових підприємств та автотранспорту;
  • Забрудненням водних об’єктів скидами забруднюючих речовин із промислових підприємств та підприємств житловокомунального господарства;
  • Проблемні умови скидання шахтних і кар’єрних вод у водні об’єкти;
  • Забруднення підземних водоносних горизонтів;
  • Порушення гідрологічного та гідрохімічного режимів малих річок;
  • Підтоплення земель та населених пунктів регіону;
  • Небезпечне поводження з відходами І-ІІІ класів небезпеки;
  • Утилізація відходів гірничодобувної, металургійної, енергетичної та інших галузей промисловості;
  • Організація контролю радіаційної безпеки щодо впливу на навколишнє природне середовище АЕС;
  • Поширенням екзогенних геологічних процесів;
  • Охорона, використання та відтворення дикої фауни і флори;
  • Проблеми природно-заповідного фонду.

Також в еко-паспорті визначили основні екологічні проблеми та стратегії їхнього вирішення. Проблема, що, на думку влади, вимагає вирішення на міжнародному рівні та залучення міжнародних інвестицій, це відсутність централізованих систем водопостачання, каналізування і очистки стічних вод в селищі Кирилівка. Окрім цього, в регіоні треба створювати сміттєпереробні заводи та встановлювати сучасні сміттєсортуальні лінії, щоб вирішити основні проблеми в сфері поводження з відходами. Для цього наше місто також сподівається на іноземних інвесторів. Аналізуючи екологічні проблеми загальнодержавного та/або місцевого значення було визначено такі основні напрямки природоохоронної діяльності: Атмосферне повітря, Водні ресурси, Відходи та Природно-заповітний фонд. Також для вирішення деяких проблем не потрібне залучення значних фінансових ресурсів, наприклад, вдосконалення методик оцінки та компенсації збитків довкіллю на підставі фактичних витрат на відновлювальні заходи задля заохочення підприємств до впровадження кращих технологій виробництва.

Іноземні екологи також пропонують та впроваджують свої концепції природоохоронної діяльності в Запоріжжі. Щороку в Запоріжжі проходить спеціалізований міжнародний «Еко Форум», де зарубіжні інвестори та науковці, представники організацій та підприємств з Німеччини, Франції, Канади, Ізраїлю, Польщі та Чехії обговорюють нагальні проблеми навколишнього середовища нашої області та діляться досвідом роботи сучасних технологій в екологічній сфері. Цього року вже відбувся третій форум, де окрім обговорень навколо екологічної теми відвідувачам була продемонстрована запорізька мобільна лабораторія моніторингу довкілля, яка може робити заміри повітря та аналізувати його якість. Наразі вона працює в тестовому режимі та знаходиться в етапі калібрування. Окрім цього, вже традиційною для цього заходу є виставка флори та органічних продуктів для усіх охочих, а також тренінги та майстер-класи з екологічної культури. Нагадуємо, що минулого року на «Еко Форумі» екологи торкались багатьох питань та запропонували дієві проекти для реалізації до 2020 року включно.

Отже, в екологів та міських чиновників є чітко визначені стратегії щодо вирішення найбільш нагальних проблем в сфері екології. Позитивні тенденції, які визначені статистикою шкідливих викидів в атмосферу та воду, мають продовжуватись та покращуватись із кожним роком. Іноземні партнери вже понад 3 років показують свою підтримку не тільки словом, але й справами, впроваджуючи в Запоріжжі експериментальні та сучасні технології, що допоможуть нам в охороні навколишнього середовища. Екологічна ситуація в місті та області зовсім не безнадійна та має всі можливості для подальшого покращення. Для цього треба продовжувати впроваджувати програми, запропоновані зарубіжними екологами, а також реалізовувати стратегії, що були освітлені в екопаспорті Запоріжжя. Але варто пам`ятати, що все починається з «низів» – кожен з містян має зробити внесок у спільну справу: підвищувати рівень своєї екологічної культури та свідомості, не робити на шкоду екології рідної області, а навпаки – на користь. Лише завдяки консолідації та спільній праці можна досягти більш значущих результатів.

,