Майбутнє без пластику — міф чи реальність?

25 Грудня, 2019 admin

Майбутнє без пластику — міф чи реальність?

Свого часу пластик подарував людству технологічні революції, значну економію ресурсів та багато врятованих життів, але він також має зворотній вплив на планету.

Зараз, наприклад, щосекунди виробляється 20 тисяч пластикових пляшок, а щохвилини продається мільйон штук. Загалом, це понад 5 млрд штук пластикових відходів на рік, що дорівнює половині відстані від Землі до Сонця. Також неможливо не згадати про 9 млрд тонн пластикових відходів, вироблених з кінця 1940-х років у промислових масштабах. Враховуючи все, що ми накопичили за довгі роки, людство може побудувати цілий міжпланетний міст, або кожен з нас може взяти додому тонну пластику, яка припадає на одного жителя планети. Чи можемо ми вчасно зупинити негативний ріст показників та що ж потрібно робити, щоб уникнути наслідків? Йдется в матеріалі Олександра Мамзуренко, Na chasi.

Глобальний масштаб проблеми

Щоб звільнитися від пластикових відходів, планеті потрібні сотні років. При цьому кожен рік у Світовий океан потрапляє ще до 2 млн тонн пластику. Гігантські пласти сміття від Гаваїв до Каліфорнії та від Японії до Гаваїв — це концентрація пластикових відходів, хімічного мулу, деревної маси та іншого сміття, занесеного водами Північно-Тихоокеанської системи течій. Дослідники з проекту Ocean Cleanup стверджують, що Велика тихоокеанська сміттєва пляма охоплює 1,6 мільйона квадратних кілометрів — від 10 до 100 кг сміття на квадратний кілометр через нерівномірність забруднення. Ця територія на 20% більша за площу всієї України, втричі більша за територію Франції та приблизно така ж, як штат Техас.

Птахи, риби та тварини потрапляють в сміття, помираючи в ньому. Крім того, пластик порушує харчовий ланцюг — мікрочастинками пластику живляться риби та молюски й, у свою чергу, токсини з нього потрапляють в наш організм. Деякі з них включають ртуть, мідь та свинець, які накопичуючись, можуть призвести до серйозних захворювань.

 Хто і як може вирішити проблему такого масштабу

Оскільки великий пласт сміття знаходиться між Японією та США, жодна країна не несе відповідальності за прибирання. Найбільша відповідальність залишається за небайдужими країнами, міжнародними організаціями та корпораціями.

На хвилі актуальності проблеми глобальні ринки, в цілому, рухаються від лінійної моделі економіки до економічного замкнутого циклу, що передбачає підвищені вимоги до переробки матеріалів та використання різних рівнів. Корпорації та бренди почали не тільки пропонувати безліч варіантів її вирішення, а й об’єднуватись у міжнародні ініціативи. Такий підхід гарантує збільшення ресурсів для подолання катастрофи та глобальну демонстрацію екологічної проблеми, яка невпинними кроками йде далі.

Так, наприклад, 42 хімічні та FMCG-компанії, які виробляють, використовують, продають, обробляють, збирають та переробляють пластик, об’єднались, щоб боротися з причинами та наслідками катастрофи. BASF, Berry Global, Braskem, Clariant, Covestro, Dow, DSM, ExxonMobil, U.S.A., Henkel, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Holdings, NOVA Chemicals, OxyChem, Procter & Gamble, Reliance Industries, SABIC, Sasol, SUEZ, Shell, Total та інші компанії разом утворили одну з найбільших міжнародних ініціатив – Глобальний Альянс з ліквідації пластикових відходів (“Alliance to End Plastic Waste”, AEPW).

Альянс виділив понад $ 1 млрд і поставив за мету інвестувати близько $1,5 млрд протягом наступних 5 років у вирішення проблеми пластикових відходів у навколишньому середовищі. В цілому, таке глобальне партнерство підтримує цілі сталого розвитку, забезпечує кругообіг пластику в замкнутому циклі для його ефективного та повторного використання та постійно пропонує нові рішення.

Розробки та інвестиції компаній-виробників, що входять до Альянсу, стратегічно націлені на:

  • розвиток інфраструктури, збір та управління відходами, збільшення кількості їх переробки, особливо в країнах, що розвиваються. Так, наприклад, Альянс підтримує мережу інкубаторів Circulate Capital та SecondMuse для розробки та просування технологій, бізнес-моделей та підприємців, які запобігають відходам океанічних пластиків, покращують поводження з відходами та їх переробку.
  • інновації для просування і масштабування нових технологій, які мінімізують відходи, полегшують переробку та утилізацію пластмас і створюють цінність з усіх пластмас після використання. Слідуючи цьому принципу, на постійній основі здійснюється спонсорство інноваційного локалізованого проекту з залученням інвестицій під назвою «Поновлення океанів», який орієнтований на річки з високим рівнем витоку.
  • навчання і залучення урядів на усіх рівнях, підприємств і спільнот для мобілізації. В рамках навчальних цілей організували міжнародний форум в Токіо для поширення обізнаності, підвищення рівня  інтересу про та зусилля та місію Альянсу в регіоні. Форум відвідали близько 450 учасників з різних країн та галузей зайнятості.
  • очищення зосереджених ділянок пластикових відходів, які вже перебувають у навколишньому середовищі, особливо великих річок, які переносять величезну кількість наземних пластикових відходів в океан. Альянс започаткував фінансування, постачання ресурсів, технічну та логістичну підтримку для очищення річки Ганг в Індії – однієї з найбільших рік світу, що переносить відходи в Світовий океан.

Кругова переробка пластикових відходів

Правильна та безпечна переробка, що знайшла відображення в економіці замкненого циклу, забезпечує рішення проблеми пластикових відходів. Наприклад, технологія хімічної переробки пластмас і чистих матеріалів у великій кількості під назвою ChemCycling, розроблена концерном BASF, дає можливість отримати продукти такої ж якості, що і продукти, отримані з сировини без шкоди для навколишнього середовища. Процес складається з кількох послідовних етапів, які разом представляють модель економіки замкнутого циклу. Компанії зі збору сміття поставляють пластикові відходи компаніям-переробникам. Ті, в свою чергу, здійснюють хімічну переробку пластикових відходів і перетворюють їх на сировину для подальшого виготовлення хімічних продуктів, включаючи той же пластик. Компанії-клієнти використовують ці матеріали як сировину для виробництва своєї продукції, призначеної для кінцевих споживачів. Ті, у свою чергу, купують товари і використовують їх, а після закінчення терміну служби викидають. Компанії зі збору сміття збирають і сортують відходи, і поставляють пластик на переробку. Таким чином, даний процес є практично безкінечним.
«Невидимий штрих-код» підвищує швидкість та ефективність переробки

Інтелектуальна упаковка, спроектована для підвищення швидкості переробки у всьому світі, була розроблена компаніями TOMRA, PespiCo, Procter & Gamble та Berry Global. За новою технологією, упаковку вкривають невидимим для нас штрих-кодом під назвою Digimarc, який легко зчитують спеціальні сканери. Ці сканери ідентифікують матеріал продукту та допомагають машинам точно переробляти та сортувати відходи на заводах TOMRA. Тому, більше 90% сортувань на даний момент були цілком успішні.

Крім того, деякі пакети, помічені невидимими штрих-кодами, дозволяють користувачеві сканувати продукти у домашніх умовах за допомогою допоміжних програм. Нова технологія може кардинально підвищити ефективність переробки, як вдома, так і на рівні галузі, і допоможе нам перейти до більш циклічної економіки. Завдяки співпраці та інноваційним рішенням ми маємо змогу отримати реальні результати, щоб втілити в реальність мрію про світ без пластикових відходів. “Невидимий штрих-код” отримав відзнаку BBC News за допомогу в революції індустрії переробки.

100 км доріг з переробленого сміття

В Європі, Азії, Північній і Латинській Америці компанією Dow було побудовано близько 100 км доріг, що містять перероблений пластик з використанням полімеру для модифікації асфальту Elvaloy від компанії Dow. У цілому, покриття цих доріг використовує близько 200 метричних тонн пластику, що еквівалентно 50 млн гнучких упаковок, які перетворилися б на відходи, що не підлягають переробці. Дорожні покриття з використанням полімерів більш стійкі до деформацій, викликаних погодними умовами або транспортом, ніж звичайні асфальтні покриття. Також, крім доріг із вмістом пластику, Dow переробляє пластикові відходи в матеріали для будівництва шкіл у Колумбії.

Глобальний збір сміття

Оскільки екологічна складова стає важливою частиною будь-якого бізнесу, великі гравці ринку ставлять екологічні програми нарівні з розробкою нових концепцій та інновацій. Наприклад, Henkel, разом з партнером Plastic Bank за рік співпраці відкрив три центри зі збору пластику в Гаїті, однієї з найбідніших країн світу. Завдяки такому партнерству було зібрано понад 35 т пластику (можна порівняти з 1,2 млн пляшок води). За масштабністю глобального збору сміття інша ініціатива компанії, Trashfighter, охопила 18 країн світу, допомагаючи очистити навколишнє середовище, міста, парки, зелені зони та привернути увагу суспільства до проблеми пластикових відходів.

Окрім цього, компанія дає можливість жителям збирати пластикові відходи і обмінювати їх на гроші, товари або послуги. Таким чином, створюється цінність, а пластикові відходи не потрапляють в океани. Компанія вже почала інтегрувати так званий «соціальний пластик» у своє виробництво і використовувати його в окремих видах упаковки.

Так що ж далі?

Завдяки інноваційним рішенням багатьох компаній, ми вже на шляху переосмислення проблеми подолання пластикових відходів. Активна колаборація членів Альянсу з ключовими зацікавленими сторонами щодо управління невідкладними пластиковими відходами та адаптація комплексної стратегії в майбутньому має змогу вирішити глобальну проблему всієї планети. Експертиза кожного сектора, колективні ресурси, залучення компаній зі всього світу забезпечують відчутний вплив на сприяння виведення пластикових відходів з навколишнього середовища. Менше ніж за рік Альянс виріс до 42 компаній-членів та затвердив 12 проектів з моменту запуску. Число компаній в об’єднанні продовжує зростати, оскільки приєднання дає можливість бути частиною важливих змін, співпрацювати з лідерами, що сприяють цим позитивним змінам та відчути цінність реалізованих масштабних проектів для подолання проблеми. Тому, на даний момент місія проста: допомогти планеті позбутися пластикових відходів.
,