Пожежі в Амазонських лісах. Чому це позначиться на Україні

30 Серпня, 2019
Posted in Ліс
30 Серпня, 2019 admin

Пожежі в Амазонських лісах. Чому це позначиться на Україні

Вже другий тиждень джунглі Амазонки у Бразилії, Болівії та Парагваї охоплені вогнем.

Чи можливо, що пожежі на іншому континенті можуть вплинути на життя українців? На жаль, так. Так само, як вони вплинуть і на життя мешканців всієї планети, пише WWF Україна.

У деревах тропічного лісу Амазонки зберігається 149 мільярдів тонн вуглецю. Під час пожежі відбувається масштабний викид СО2 в атмосферу, що матиме вплив на подальші вагомі зміни у кліматі, які стосуються глобально всієї планети.

Україна не є винятком, ми стаємо свідками все частіших кліматичних аномалій, як-то надзвичайно спекотне літо або малосніжна зима. Подальше зростання частки СО2 у атмосфері вестиме до подальших погодних аномалій.

За оцінками експертів, зокрема, представників Всесвітнього фонду природи WWF, надзвичайна масштабність пожеж в Амазонії цього року є прямим результатом стрімкого зростання вирубки лісів для захоплення земель або  розчищення та підготовки землі під скотарство, незаконного видобутку корисних копалин та ведення сільського господарства.

І поки світові лідери та активісти намагаються здійснити вплив на політику президента Жаїра Болсонару, розглянемо власні реалії. Здебільшого в Україні горять:

• Соснові ліси штучного походження на півдні країни (Миколаївська, Херсонська області), які висаджували і продовжують висаджувати, попри те, що вони не пристосовані для цієї місцевості та легко займаються від найменшої іскри.

• Ліси, що межують з осушеними болотами (торф’яниками) на Поліссі (від Волині — до Сумщини).
Однією з головних причин пожеж в Україні є недотримання правил обережного поводження з вогнем. Зокрема, це спалювання місцевими мешканцями сухої трави у заплавах річок, балках та залишків сільськогосподарських рослин на полях, або халатність туристів.

За словами керівника напрямку охорони природи WWF Україна Василя Костюшина, традиція палів рослинності є дуже масштабною проблемою для нашої країни. Щорічно від палу трави потерпають сотні кілометрів лісосмуг та тисячі га лісу. Крім того, у таких пожежах гинуть тварини, комахи та навіть люди.
Крім того, якщо пал відбувається у небезпечній близькості до торф’яників — ризики зростають у рази, адже ті можуть тліти роками, викидаючи в атмосферу величезну кількість СО2 та небезпечних сполук.

Значно зменшити кількість лісових пожеж в України можна в два рішучих кроки:

1. Відновити болота (особливо на півночі країни)

2. Ввести жорсткіші покарання та систему контролю за спалюванням залишків врожаю на полях та городах

Масштабність пожеж в Амазонії цього року є прямим результатом стрімкого зростання вирубки лісів

© WWF / Brasil

, ,