На Чорнобильській АЕС почав роботу завод з переробки рідких радіоактивних відходів

31 Липня, 2019 admin

На Чорнобильській АЕС почав роботу завод з переробки рідких радіоактивних відходів

В процесі переробки рідкі відходи шляхом цементування перетворюються в тверді радіоактивні відходи, які є більш безпечною формою зберігання РАВ. На майданчику Чорнобильської атомної електростанції в Київській області почав роботу завод з переробки рідких радіоактивних відходів, повідомляє Державне агентство з управління зоною відчуження (ДАЗВ), інформує УНІАН.

«На ЧАЕС почав роботу завод з переробки рідких РАВ. За перший тиждень експлуатації заводу з переробки рідких радіоактивних відходів (ЗПРРВ), який розташований на промисловому майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС», успішно перероблено 2755 кг рідких радіоактивних відходів (кубового залишку)», – сказано в повідомленні.

За словами фахівців ДСП «ЧАЕС», в процесі переробки рідкі відходи проходять кілька стадій і, в результаті, шляхом цементування перетворюються на тверді радіоактивні відходи, які є безпечнішою формою зберігання та захоронення РАВ.

Як зазначили у відомстві, 34 упаковки, що утворилися в результаті переробки, перебувають у залі витримки на проммайданчику ЧАЕС. Після витримки і проведення радіаційного контролю на відповідність критеріям прийому на захоронення упаковки будуть направлені на поховання в спеціально обладнане приповерхневе сховище твердих радіоактивних відходів.

«На сьогоднішній день відбувається поетапне освоєння його проектної потужності. Поступово завод має вийти на переробку 42 упаковок – бочок ємністю 200 літрів – на добу. При безперебійному функціонуванні заводу протягом усіх 250 робочих днів, це 10,5 тис. упаковок на рік », – цитує прес-служба голови ДАЗВ Віталія Петрука.

Як повідомлялось, у квітні 2018 року Державна архітектурно-будівельна інспекція України видала ліцензію на відповідність будівельним нормам заводу з переробки рідких радіоактивних відходів.

Довідка. Проект заводу з переробки рідких радіоактивних відходів був затверджений розпорядженням Кабінету міністрів України в 2001 році. Завод з переробки рідких радіоактивних відходів розташований у зоні відчуження ЧАЕС.

У 2014 році було завершено будівництво заводу і проведено комплексні випробування, але в зв’язку з введенням в дію нових будівельних норм виникла необхідність реконструкції систем протипожежного захисту, захисту від блискавок і виконання робіт з утеплення зовнішніх стін, що потребувало часу і відповідно викликало затримку в введенні об’єкта в експлуатацію.

Радіоактивні відходи – це відходи, які не мають господарської цінності, містять радіоактивні ізотопи хімічних елементів і є джерелом радіоактивного випромінювання. Вони утворюються в результаті роботи атомної енергетики, військових програм, а також після завершення експлуатації іншого обладнання, яке містить джерела іонізуючого випромінювання.