Забруднення річки Рось: що показують аналізи та яка ситуація зараз

13 Червня, 2019
13 Червня, 2019 admin

Забруднення річки Рось: що показують аналізи та яка ситуація зараз

Спеціалісти кажуть, що екологічна ситуація на річці Рось контрольована. Експертиза показує, що у водоймі не вистачає кисню, але таке може відбуватись і через спеку. Аналізів на пестициди та гербіциди чекають від харківської лабораторії, пише 20minut.ua. 

– Аналізи, які ми провели, по тим показникам на які атестована лабораторія, показали, що у воді мало кисню. Але ми не можемо точно сказати чи це від забруднення, чи від спеки. – розповідає начальник лабораторії Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Олександр Юрченко.

– Бачили поодинокі випадки загибелі риби, але зараз не можемо сказати чи це пов’язано з хімікатами, чи все ж з спекою. За словами Олександра Юрченко, аналізи по гербіцидах, пестицидах та інших забрудниках покаже лабораторія, яка знаходиться у Харкові. Коли прийдуть результати, поки не відомо.

– Станом на сьогодні, гранично допустимі концентрації хімічних елементів на річці Росі у межах норми, – розповідає начальник відділу техногенно-екологічної безпеки басейнового управління Південного Бугу Юлія Кокошко. – Цьогоріч було багато дощів, тому річка зараз повноводна. Якби така ситуація сталась влітку минулого року, коли була посуха, то це було б набагато гірше. За словами Юлії Кокошко, на початку говорили, що це масштабна екологічна ситуація, що в річці загинула риба.

Насправді, все це не підтвердилось. Живі організми у річці не загинули. Нагадаємо, вранці 9 червня зловмисники, які обікрали дві агрофірми, вивозили крадене на бусі. По дорозі вони потрапили у ДТП. Автомобіль з отрутохімікатами перекинувся у водойму в селі Збаржівка Погребищенського району та зайнявся. За останніми даними, до водойми потрапило близько 747 літрів різних гербіцидів.