Захистіть дітей від впливу пестицидів!

3 Червня, 2019
3 Червня, 2019 admin

Захистіть дітей від впливу пестицидів!

Дитячий організм надзвичайно сприйнятливий до впливу отруйних хімічних речовин, тому від ураження пестицидами діти потребують особливого захисту. Коли діти дихають насиченим хімікатами повітрям, споживають продукти із залишками пестицидів та п’ють забруднену питну воду, то в системах їхнього організму та в окремих органах відбуваються негативні структурні зміни, пише портал Україна проти пестицидів.

Діти особливо вразливі, бо їх імунна система ще розвивається, тому не забезпечує такого захисту як імунна система дорослої людини. Накопичення пестицидів в організмі дітей не проходить безслідно, вони руйнують клітини і органи та призводять до появи різноманітних захворювань, включаючи онкологічні. Вкрай небезпечно впливають пестициди на організм ще ненароджених дітей, під час вагітності вони провокують розвиток пухлин головного мозку у новонароджених. До такого висновку прийшли вчені з Франції, проаналізувавши 437 випадків злоякісних пухлин мозку у дітей, інформує УНН з посиланням на The Deccan Chronicle. А дослідження, які проводили науковці UC Davis Mind Institute, теж свідчать про те, що застосування сільськогосподарських пестицидів негативно впливає на дітей ще в утробі матері і викликає захворювання на рак, аутизм, психічні розлади та різні вроджені каліцтва. Під час проведення останніх досліджень каліфорнійськими науковцями виявлено, що шкода, яка завдається дітям від пестицидів, значно небезпечніша, ніж вдихання тютюнового диму. У дослідженнях брали участь 300 дітей, які проживали в регіоні, де на полях інтенсивно застосовувалися пестициди.

В результаті проведення досліджень їх впливу на дитячий організм фахівці прийшли до висновку, що саме отрутохімікати є основною причиною високого рівня захворюваності дітей. «Нові дослідження свідчать про те, що навіть незначний вплив пестицидів, наприклад перенесених вітром, або потраплючих в продукти харчування, може бути досить небезпечним для здоров’я дітей і перешкоджати їх розумовому і фізіологічному розвитку, та можливо навіть призводити до захворювань і розладів протягом всього життя» – з доповіді Спеціального доповідача на 34 сесії Ради ООН (Женева, 2017 рік). В результаті застосування пестицидів на територіях з високим рівнем розораності земель відбувається забруднення атмосферного повітря і в самих населених пунктах.

В таких районах зростає рівень захворюваності населення, а особливо дітей.
Загальна захворюваність дітей в таких місцевостях у 5 разів вища, ніж в екологічно чистих районах. За останні 10 років у населених пунктах з високим рівнем забруднення навколишнього середовища пестицидами в 2-8 разів зросла дитяча захворюваність органів дихання, системи кровообігу та ін. Сьогоднішня байдужість та безвідповідальність людей стає причиною не лише своєї передчасної смерті, але й додана до цього пожадливість взяти від землі побільше будь якою ціною – обкрадає та вбиває майбутніх дітей і внуків. Зростання захворюваності на рак, психічні та неврологічні розлади, генетичні мутації, вроджені каліцтва та інші важкі недуги – такою ціною розплачуються діти за надприбутки агрохімічного бізнесу. За ту хімічну модель сільського господарства, яка не розрахована на існування майбутнього і збереження всього живого. То чому ж сучасний знедолений українець не відстоює свою територію і дає себе отруювати пестицидами? Чому не спрацьовує інстинкт самозбереження, інстинкт збереження сім’ї, роду, нації від виродження та поступового вимирання?

Нам наші діди та батьки залишили здорові ґрунти, чисте повітря та воду. А що ми залишимо після себе? Середовище життя чи смерті? Україна одна з найбільших країн Європи за кількістю населення, площі, ресурсного потенціалу, і водночас вона найнеблагополучніша в екологічному відношенні.

Відділ екології Всеукраїнської громадської спілки «Пасічники України проти пестицидів»