Вбиваюча фабрика: Новоград-Волинський може залишитися без води через забруднення річок Случ та Хомора

30 Травня, 2019
30 Травня, 2019 admin

Вбиваюча фабрика: Новоград-Волинський може залишитися без води через забруднення річок Случ та Хомора

Жителі Новоград-Волинського та Баранівського районів вимагають закриття Понінківської картонно-паперової фабрики, бо вона забруднює річки Случ та Хомора, пише 20minut.ua.

Двадцять третя сесія Житомирської обласної ради, яка відбулася 23-го травня цього року, принесла купу скандалів. Вже неодноразово говорили про екологічну катастрофу, викликану забрудненням Понінківською картонно-паперовою фабрикою річок Случ та Хомора. Сама фабрика розташована у Хмельницькій області, тому, за діючим законодавством України, за фактом скиду отруйних стоків у річки кримінальну справу відкрила саме Хмельницька обласна прокуратура. Та одразу почалися не зовсім приємні речи: з’ясувалося, що небезпечні стоки потрапляють в річки майже на кордоні Хмельницької та Житомирської областей. Причому на території власне Хмельниччини отрута практично не встигає нанести такого руйнівного удару по екології краю.

Однак, перетинаючи кордон з Житомирською областю, отрута починає знищувати все підряд: рибу в річці, тварин, які п’ють воду з річки, людей, які також через систему водозабору змушені споживати велику кількість отруєної води.

Очисні системи водоканалу розраховані на фільтрацію води, здебільшого механічну. Проте жоден фільтр не може впоратися з отрутами, що потрапили в річку. Вся отрута легко і без затримки проходить через систему фільтрів і потрапляє у міський водогін. Кількість захворювань різко зросла. Здебільшого це онкозахворювання, які в наших умовах практично означають смертний вирок.

Ще 2-го травня 2019 року в Новоград-Волинському районі стурбовані люди перекрили трасу Київ – Чоп, потім 10 травня у Новограді-Волинському відбулося народне віче «#СтопПонінка» в знак протесту проти масового забруднення річок Хомора та Случ. На цьому віче було присутні декілька тисяч людей. Але навіть ці радикальні міри не змогли привернути увагу керівництва країни та вирішити болюче питання.

Після цього жителі Новоград-Волинського та Баранівського районів, активісти, громадські діячі, майже у повному складі керівництво Новоград-Волинського приїхали на сесію обласної ради з благанням допомогти. Як зазначив Новоград-Волинський міський голова Віктор Весельський, місту не просто загрожує тотальна екологічна катастрофа, вона вже давно почалася.

Близько години виступаючі говорили з трибуни обласної ради про свою біду. Але присутніх не залишало відчуття якогось піару з боку обласних депутатів. Щирі, гарні слова, полум’яні промови депутатів практично ніяк не відбивалися на їх вчинках. Всі у сесійній залі відчували близькість майбутніх парламентських виборів, але не відчували реальність катастрофи.

Директор Новоград-Волинського хлібозаводу Сергій Портянко виступив на сесії першим: «У нас дійсно дуже важка ситуація, яка сталася із забрудненням річок Случ та Хомора. Історія конфлікту всім відома. Перше питання, яке виникає: хто є джерелом конфлікту. Таким джерелом є Понінківська паперова фабрика, скиди якої та бездіяльність її керівництва та власників призводять до міжрегіонального конфлікту між громадами Хмельниччини та Житомирщини. Люди, які бажають, щоб їх нащадки були здорові, ініціювали ряд звернень до органів, яким доручено захищати інтереси, здоров’я та життя членів наших громад. Протягом чотирьох років бездіяльність посадових осіб Міністерства екології, прокуратури, держінспекції із захисту навколишнього середовища призвела до того, що обурення людей досягло певних меж».

Один з депутатів Новоград-Волинської районної ради також з трибуни облради зазначив: «181 км по Житомирській області тече річка Случ, яка забруднена. Мор риби зафіксовано на нашій території, здається, 25 тисяч особин загиблої риби, визнані збитки у розмірі 24 мільйонів гривень. Вогнищем забруднення є Понінківська картонно-паперова фабрика. Це продовжується з 2016 року. У Новограді-Волинському пройшло віче, де були присутні близько 5 тисяч людей, ми прийняли резолюцію, щоб закрили Понінківську картонно-паперову фабрику».

Всі виступаючі зазначають, що приїхали не за черговими обіцянками, а за реальною допомогою та підтримкою як від обласної влади, так і депутатів.

Одна з активісток, виступаючи з трибуни, сказала: «Сьогодні у нас є статус зони екологічної катастрофи. У нас у річці знайдено ртуть, миш’як, фосфор, сірку, цинк, свинець. Там страшна картина. Ви розумієте, що літом це все випаровується і діти це вдихають. Ми будемо повільно помирати, і ніхто не буде знати, чому у нас сьогодні онкологія зашкалює. Сьогодні Новоград-Волинський споживає цю воду».

Інша мітингувальниця додала: «Вам потрібно прийти в онкодиспансер і подивитися там на наслідки. Нас не чує ні влада, ні закон. У нас майже кожен сороковий житель Першотравенська онкохворий».

Новоград-Волинський міський голова Віктор Весельський знову скаржиться: «Перед новим роком я особисто був у міністра екології, який запевнив, що докладе всіх зусиль. Також я був у заступника голови екологічної служби, там також в цьому запевнили. Нас дурять всіх. Прийняли постанову, у якій написали, що екологічне лихо – це Баранівський і Новоград-Волинський райони, а місто Новоград-Волинський навіть не входить до цієї зони. Тому мають бути радикальні зміни, але це має прийняти центральний орган влади».

Юристи зазначають, що треба вирішити, хто саме буде вести кримінальне провадження відносно забруднення річок. Якщо б адміністрація Хмельницької області скасувала дозвіл на викиди, фабрика стала б. Але такого рішення Хмельницька адміністрація ніколи не зробить, бо там працюють тисячі людей, і вони зацікавлені, щоб фабрика працювала. До того ж у них немає наслідків, адже всі скиди йдуть до нашої області, і їх це питання не хвилює. Тому єдиним виходом з цієї ситуації, на думку депутатів, є звернення до Генерального прокурора України з проханням вилучити і передати кримінальні провадження, які знаходяться на території Хмельниччини, стосовно забруднення річок до правоохоронних органів Житомирщини, щоб вони зробили те, що мають зробити: арештували керівника, відповідального за викиди, і тоді по-іншому піде справа.

Саме за таке звернення й було проголосовано. Депутати майже одноголосно його підтримали: «за» проголосувало 56 депутатів з 58 присутніх.

,