До 1700 гривень. В Україні можуть збільшити штрафи для тих, хто смітить

15 Травня, 2019
15 Травня, 2019 admin

До 1700 гривень. В Україні можуть збільшити штрафи для тих, хто смітить

Викинув сміття не у смітник – сплачуй значний штраф.

У Київській міській раді звернуться до Верховної Ради із пропозицією збільшити  відповідальність за викидання сміття у неналежних місцях.

Що планують змінити

Проект звернення на засіданні вже підтримала постійна комісія Київради з питань екологічної політики. Про це Радіо НВ повідомив представник комісії, депутат Київради Ігор Мірошниченко. Він зазначив, що основним аспектом ухвалення законопроекту має стати забезпечення невідворотності покарання. Також депутат сказав, що необхідно розширити перелік осіб, які мають право накладати штрафи за адміністративні правопорушення. Поки що такі повноваження прописані лише для працівників патрульної поліції.

На мій погляд, працівники патрульної поліції не справляться з цими обов’язками. Навіть якщо законопроект буде ухвалено у такому вигляді, як ми звертаємося, то він не буде ефективний, як, наприклад, той самий законопроект про посилення відповідальності за неправильне паркування. Він досі не працює, бо в нас муніципальні інспектори не почали працювати. Тому я запропонував, щоб окрім підвищення штрафів, яке, безперечно, потрібне, має бути ще запроваджено інститут муніципальних інспекторів, які матимуть повноваження накладати адміністративні стягнення на  несумлінних громадян”, – заявив Мірошниченко.

Має бути ще запроваджено інститут муніципальних інспекторів, які матимуть повноваження накладати адміністративні стягнення на  несумлінних громадян

Законопроект на цю тему лежить у Раді вже другий рік поспіль, а його навіть не розглянули у першому читанні, наголошує Мірошниченко. Саме тому депутати Київради і вирішили нагадати про цей документ. У ньому чітко визначається правопорушення і покарання за нього. Викидання сміття та інших предметів з вікон і дверей вагонів поїздів, за борт річкового або маломірного судна, з вікон і дверей автобусів, маршрутних таксі, тролейбусів або трамваїв тягне за собою попередження або накладення штрафу. Сплатити треба буде від 340 до 850 гривень. Така ж сума передбачена за викидання побутових відходів у населених пунктах за межі ємності, призначеної для збирання, утилізації чи переробки сміття. За усі перераховані дії, вчинені повторно, накладається штраф від 850 до 1700 гривень.

Штрафи за сміття за кордоном

Сингапур – приклад країни, яка демонструє, як штрафи за викидання сміття у недозволеному місці змінюють менталітет громадян. На вулиці тут заборонено годувати голубів, плюватися, жувати жуйку, їсти. За кожну з перерахованих дій накладається штраф у розмірі понад $730. Якщо сміттєве правопорушення відбулося повторно, то на вас чекає в’язниця.

У Лондоні і деяких інших містах Великої Британії, якщо ви просто кинули обгортку, штраф складе понад $100. Якщо обсяг сміття великий, штрафи починаються від $500 для фізичної особи. Оплачувати потрібно протягом 14 днів.

В Ірландії громадянам, яких спіймали на порушенні правил поводження з відходами, загрожує не тільки штраф у $5,5 тисячи, можливе також тюремне ув’язнення

Влада Австрії також ввела заходи для тих, хто любить смітити на вулиці. Залишив порожню пляшку у громадському місці – заплати $100. Те саме стосується і власників домашніх тварин, які за ними не прибирають. Іноземних туристів теж штрафують. За порядком щодо відходів у країні стежить спеціальна міська служба. Її співробітники мають право і зауваження зробити, і штраф виписати.

В Ірландії громадянам, яких спіймали на порушенні правил поводження з відходами, загрожує не тільки штраф у $5,5 тисяч, можливе також тюремне ув’язнення строком до року. За австрійським законодавством штраф для фізособи становить понад $5 тисяч, для організації понад $10 тисяч.

У США штраф залежить від штату. Якщо комусь заманулось викинути сміття на узбіччя дороги або кинути недопалок на тротуар, то за це загрожує від невеликого штрафу до місяця в’язниці. Причому найсуворіше покарання передбачене у тих штатах, де ситуація з пожежами найбільш напружена.

Наступний крок – сортування сміття

Виконавчий директор центру екологічних ініціатив Екодія Ірина Ставчук у розмові з Радіо НВ зазначила, що збільшувати штрафи потрібно, але це буде працювати лише за умови жорсткого контролю. Крім того, наступним кроком має стати введення штрафів за відмову сортувати сміття, вважає Ставчук.

“Особливо у приватних будинках це дуже добре працює, коли сміття, яке відсортоване, забирається безкоштовно, а сміття, яке потрібно утилізувати – за нього дуже висока плата. І це стимулює людей, по-перше, сортувати на пластик, папір, скло, метал – а його можна все переробити. Це спонукає людей із приватних будинків компостувати. І це дуже корисно, тому що, по суті, це добриво в результаті. І це дуже сильно скорочує обсяг сміття, який іде на сміттєзвалища”, – розповіла Ставчук.

Проект рішення, яке вже схвалила профільна комісія, тепер мають розглянути на пленарному засіданні Київради.