Польща стає лідером із забруднення повітря серед країн ЄС

11 Травня, 2019
11 Травня, 2019 admin

Польща стає лідером із забруднення повітря серед країн ЄС

Польща увійшла до першої п’ятірки країн ЄС, де у 2018 р. зріс рівень викидів вуглекислого газу через спалювання викопного палива. Про це написало видання Monitor Info.

Викиди CO2 зросли в Польщі на 3,5 %. Більше зростання зафіксовано лише в Естонії, Латвії, Люксембургу та на Мальті. Показово, однак, що за цей же період в усьому Європейському Союзі емісія цього газу зменшилася на 2,5 %. Найбільше падіння рівня викидів, відповідно на 9 % і на трохи більше за 8 %, зафіксовано в Португалії і Болгарії. Помітно менше діоксиду вуглецю викидають Німеччина (падіння на 5 % у 2018 р.), Франція та Італія (по 3,5 %).

У зв’язку з обмеженням викидів у Італії та Франції та їх зростанням у Польщі остання випередила ці дві країни за обсягом викидів CO2. Це значить, що у списку країн ЄС, які мають найбільший внесок у зміну клімату, Польща опинилася на третьому місці – відразу після Німеччини і Великої Британії.

Варто пам’ятати, що обидві ці країни мають у декілька разів більші обсяги економіки, аніж Польща. А якщо порівняти частки окремих держав у ВВП Євросоюзу та частки в обсязі викидів вуглекислого газу, то видно, що у багатьох випадках вони майже такі самі. Іспанія – 7,6 % ВВП ЄС і 7,7 % викидів CO2. Так само й у випадку Голландії та Німеччини, що викидає 22,5 % діоксиду вуглецю і відповідає за 21,3 % ВВП Євросоюзу. Є й країни, чия емісія цього газу є значно меншою порівняно з часткою у ВВП – це Франція, Швеція та Італія. Польща, натомість, відрізняється у протилежний бік. Її економіка відповідає за 3,1 % ВВП Європейського Союзу, але за 10,3 % викидів вуглекислого газу.

Джерело: Polskie radio dla zagranicy