Навколо військових складів в Ічні проводиться хаотична вирубка лісу на продаж (відео)

14 Березня, 2019
14 Березня, 2019 admin

Навколо військових складів в Ічні проводиться хаотична вирубка лісу на продаж (відео)

Півроку тому на військових складах в Ічні вибухнув один з найбільших в Україні арсеналів зброї. Слідство триває досі. Його попередні результати не розголошують. А журналісти «ТСН» побували зовсім поруч з високим парканом і, можна сказати без перебільшень, врятували нашу армію від нових неприємностей. Яких саме? Дивіться у сюжеті.

Дорога, що веде до військової частини в Ічні, усіяна вирвами. Її охороняють піші патрулі. А на в’їздах в ліс висять таблички з застереженнями: «Обережно, іде заготівля лісу».

В один такий з’їзд із дороги ми і пірнаємо.

Помічаємо, що чим ближче до військових складів, тим більше дими. А біля паркану військових арсеналів акуратно складений ліс-кругляк із дуба, граба та липи. Тут же і величезне багаття. Нас помічає постовий.

Пожежники прибувають за кілька хвилин після розмови з постовим. Але не гасити вогонь.

Символічна відстань від складів зі зброєю хлопців не лякає. У багаття вони підкидають ще хмизу. «Це безпечно? Дивіться, відкритий вогонь, через 10 метрів зброя. Навіщо вирубується ліс?», – запитуємо.

В ніч проти 9 жовтня 2018 року тут на території шостого арсеналу Міноборони почалась пожежа та вибухи. Близько 12 тисяч людей евакуювали. На складах зберігалося майже 70 тисяч тонн боєприпасів. Наслідки трагедії не подолано і по сьогодні.

Ми ж рушаємо на звук бензопилок. Дорогою натрапляємо на ще кілька згарищ із дров. За кількасот метрів зустрічаємо місцевого лісника Олексія. Він небагатослівний. Каже, що вказівку на вирубку дерев отримав від військових. І зізнається, вирублений ліс йде на продаж приватним фірмам.

Він же викликає по рації і охорону бази. Із-за паркану постовий нас попереджає, що викликав групу швидкого реагування. До слова, вона їхала понад годину.

Із лісу нас виводили бійці СБУ та два офіцери Збройних сил. Не на камеру вони зізналися, що присутність журналістів біля лісопильні, м’яко кажучи, не бажана. Також розповіли, що після вибухів вони й досі живуть у наметах.

Командир військової частини до нас так і не вийшов.

– Кому належить цей ліс?

Василь Полуйко, заступник Міністра екології та природних ресурсів України: «Південно-західна – це природній парк, а північно-східна – це територія військових».

У Міністерстві екології кажуть, що військова частина межує з Ічнянським національним природним парком. Тож вирубка на цій території суворо регламентована і обмежена.

Неозброєним оком видно, що смугу лісу вирубують значно ширше. Але свої рішення військові не коментують: ні вирубку дерев, ні спалення гілок у вибухонебезпечній зоні. Послались на державну таємницю.

,