Україна посіла 49-те місце в рейтингу країн за рівнем забрудненості повітря

7 Березня, 2019
7 Березня, 2019 admin

Україна посіла 49-те місце в рейтингу країн за рівнем забрудненості повітря

Країнами з найзабрудненішим повітрям визнано Бангладеш, Пакистан та Індію, найчистіше повітря – в Австралії, Фінляндії та Ісландії, інформує сайт Гордон.ua з посиланням на організацію AirVisual.

Україна посіла 49-те місце в рейтингу країн із найзабрудненішим повітрям за 2018 рік, складеному міжнародною організацією AirVisual, яка займається моніторингом якості повітря.

Україну в рейтингу позначено жовтим кольором. Це означає, що концентрація домішок у повітрі прийнятна, проте чутливим до забруднення людям треба берегти здоров’я. Серед 32 європейських країн Україна посіла 15-ту позицію (рівень забрудненості вимірювали тільки в Києві та Броварах). Найзабрудненіше повітря у Європі – у Боснії та Герцеговині.

Очолюють рейтинг Бангладеш, Пакистан та Індія – у цих країнах найбрудніше повітря; найчистіше – в Австралії, Фінляндії та Ісландії.

Укладачі рейтингу зауважують, що забруднення повітря щорічно стає причиною смерті не менше ніж 7 млн людей, а також завдає збитку світовій економіці на $225 млрд щорічно.

Звіт складено на підставі даних, отриманих із державних джерел громадського моніторингу та публічних станцій моніторингу IQAir AirVisual. У рейтингу зібрано інформацію про забруднення повітря більше ніж у 3 тис. містах світу. Однак, додають укладачі рейтингу, частина країн із сильним забрудненням повітря не в змозі провести моніторинг, в інших випадках така інформація закрита для публічного доступу.

У 2018 році Київ потрапив у топ-10 найзабрудненіших міст Європи згідно з рейтингом Pollution Index 2018 Mid-Year. Столиця України посіла 10-те місце в списку. У рейтингу є ще два українські міста – Львів (30-те місце) і Харків (31-ше місце).