На Тернопільщині та Львівщині влаштували незаконні скотомогильники. Вони загрожують отруєнням та наносять державі мільйонних збитків

25 Лютого, 2019 admin

На Тернопільщині та Львівщині влаштували незаконні скотомогильники. Вони загрожують отруєнням та наносять державі мільйонних збитків

На початку лютого карантин через Дві тисячі свиней знищили на Буковині через спалах африканської чуми Дві тисячі свиней знищили на Буковині через спалах африканської чуми спалах африканської чуми оголосили в кількох селах Бородянського і Фастівського району на Київщині, а в січні – Томаківського району Дніпропетровщини. Аж ось – цілі звалища мертвих тварин знайшли обабіч трас в Тернопільській і Львівській областях.

Вірус африканської чуми може принести до хліва звичайна комаха, миша або навіть сам господар, йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень. Здоров’ю людини він не шкодить. Але тварин винищує на 100%. Бо як тільки виникає навіть підозра про цю хворобу – усіх свиней у господарстві мають винищити, а туші спалити. У всьому регіоні – мінімум на шість місяців оголошують карантин. А територія лишається закритою для свинарства ще рік.

І ця справжня економічна бомба здатна підірвати не тільки внутрішній ринок, а цілком може вдарити і по зовнішніх зв’язках країни. Бо як тільки у світі дізнаються про спалах цієї хвороби – торгівельні двері міцно замикаються.

Розбита польова дорога на Тернопільщині. Тут ніхто особливо не ризикує їздити. Чи узагалі не їздить, коли замети. Але не так давно цей шлях хтось на кілометри розгорнув від снігу.

По-іншому тут ніяк. Маска хоч трохи рятує від смороду. Хоча на вулиці холодно, але запах глибоко пробирається у ніздрі. Тут, на перший погляд, навіть важко оцінити – скільки ж залишків різних тварин. Але вже точно – ну дуже багато. Відрублені голови, цілі тушки тварин, роги, копита – гора скелетів та гора нутрощів.

“Раз, два, три ями заповнені цими відходами. Це все йде у воду. Ми ту воду п’ємо. І діти наші ту воду п’ють”, – розповідають місцеві.

Це місце добре видно навіть з космосу неподалік сіл Велика Березовиця та Кип’ячка. До найближчих хат – менше трьох кілометрів. Ці села – передмістя Тернополя.

Ця вся територія – ніяк спеціально не облаштована для утилізації мертвечини. А, отже, ніяк не відгороджена від сторонніх. Як взагалі можливе існування в наш час скотомогильника. Тим більше нахабного нелегального звалища мертв’ячини. Десятки контролюючих служб. Тисячі бюрократів. Купа правоохоронних служб. І це в час, коли всі в державі завмирають від слів африканська чума.

“Ми отримали відомості про користувача цих угідь та відходів”, – коментують в місцевій Держпродспоживслужбі.

Спеціальна інтерактивна мапа нас веде до потрібного місця. Це – якась лісиста ділянка посеред поля у Борщівському районі Тернопільщини, між селами Глибочок та Констанція. Умовна червона позначка означає, що тут виявили заражених на африканську чуму свиней.

Лиш за перший тиждень лютого зафіксовано 10 випадків хворих тварин в Україні. Це не мало і не багато, кажуть фахівці. Це – просто факт. Але що вже точно – це вдарить по гаманцю кожного українця.

Для людини африканська чума безпечна. Але смертельна для свиней. Процедура вимагає ліквідувати не лише заражену тварину, а й винищити усіх у господарстві. Бо навіть в інфікованому трупі вірус зберігається близько десяти днів і на кілометри довкола може косити поголів’я. Оскільки страшенно заразний.

Що це означає? Лише уявіть селянську родину у якої вирізають худобу, а тепер помножте на усе село чи район . Для людей це економічна катастрофа. Для держави теж – блокада експорту . Різке зменшення валютних надходжень. Зменшення поголів’я – а потім ріст цін на вітчизняних прилавках . По суті це біологічна зброя, яка знищує цілу галузь держави . Збитки, приміром, 2016 року через це оцінювали у десятки мільйонів доларів для бюджету.

“Ми знаємо, що серед якогось господарства є вірус. Ми зараз в очікуванні, де він проявиться. Свині були не ідентифіковані. І поліція не може встановити їхнього власника”, – розповідає начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Тернопільщини Олександр Дністрян.

Тут міцний запах хлорки. Схоже, це місце, де нещодавно винищили джерело чуми. До цього цей об’єкт частково перетворили у звалище. Тепер тут – спецкарантин. Довколишні села видихнули з полегшенням:

Містечко Жовква, 30 кілометрів від Львова. Я зустрічаюся із головою екологічної комісії місцевої районної ради. Звідси їдемо ще приблизно 15 хвилин бездоріжжям.

“Викопаний котлован. Приблизно чотири метра глибиною і десь 40-50 метрів довжини. Кількість – важко сказати, 100-200 тонн. Тут пропадають рештки великої рогатої худоби. Коней дуже багато, телята, кози і свині. Невідомо, яка свиня – чи вона хворіла на африканську чуму. Є загроза для її розповсюдження”, – розповідає голова екокомісії Жовківської райради Ігор Муравський.

Еколог каже, що сюди трупи і рештки тварин звозять роками. Тому їх тут аж стільки. Це – лиш свіжа, умовно, могила. Еколог безапеляційно обвинувачує заледве не півсела по сусідству. Бо чи не половина місцевих, пояснює, займаються промисловим забоєм тварин просто у себе на подвір’ях.

Посеред скотомогильника він знаходить речовий доказ, і підказку для поліції. Бірку, разом з відрізаним вухом тварини. Тож – можна ідентифікувати її господаря і, ймовірно, того, хто у цей скотомогильник підливає кров.

Він викликає поліцію і пише заяву. Слідчі, кажуть, долучать це уже до існуючого провадження.

“Випадок досить масштабний. Це – отруєння. Отруєння води. Вода потрапляє в криниці. І ми будемо мати наслідки отруєння самої людини”, – зазначає начальник Держекоінспекції Львівщини Микола Маланич.

Та біда в тому, що знезараження це мільйони гривень і не один рік роботи .

“Підлягає повній рекультивації. І це все є бюджетними грошима, гроші платників податків”, – пояснює чиновник.

Тобто якийсь злочинець, продовжує заробляти, а ми з вами платити і здоров’ям і мільйонами на ліквідацію його скотомогильників. Та якщо на Львівщині поліція та екологи лиш шукають імена винних. То хто стоїть за горами мертв’ячини під Тернополем ми дізнались менше ніж за тиждень.

“Саме ТОВ “Біобластер” ці відходи не вивозив відразу, а продовжувалося їх накопичування”, – розповідають у Держпродспоживслужбі Тернопільщини.

Цю компанію Держекоінспекція Тернопільщини уже навіть оштрафувала за скотомогильник під обласним центром. 1700 гривень – санкції за забруднення 400 квадратних метрів. Інспекція вимагатиме через суд заборонити фірмі далі функціонувати. Але чому ці гори нутрощів та обрубків досі особливо не помічала жодна державна служба? І схоже, не перший рік. Нам вдалося знайти ниточку до цього клубочка. Ми додзвонилися до колишнього засновника “Біобластера”.

Звати Анатолій Тригук. Планував, каже, займатися, принаймні спробувати, переробляти тваринні відходи на добрива. Але щось пішло не так. Згодом із фірми вийшов з кінцями. І вона тривалий час – в інших руках. Дуже цікавих і дуже молодих.

Тепер у фірми “Біобластер”, яку обвинувачують у створенні звалища тваринних відходів – два нових засновники з фактично однаковим прізвищем Лишак Іван та Лешак Василь. Але звідки кістки? Прикметно, що за тією ж адресою, де зареєстрований власник скотомогильника “Біобластер” – зареєстровані ще два товариства: одне виробляє м’ясо, інше його продає. Це – фірми “Схід-захід” та “Компанія свіжого м’яса”. В обох цих підприємствах співзасновником є теж ще зовсім юний підприємець – Василь Воробець.

У хвилинах десяти їзди від цього скотомогильника під Тернополем є Ветсанзавод. Це – державне підприємство, завдання якого переробляти туші чи рештки тварин. Але цей завод – банкрот. І не просто банкрот , а й сам епіцентр скандалу. Бо на його недіючій території розкладалися центнери, якщо не тонни тварин і їхніх рештків. Поки ми зі свого службового авто фільмували за зовнішніми огородженими межами Ветсанзавод – нас раптово заблокували дві невідомі автівки. Спершу – цей бус на київських номерах. І, трохи далі, проїзд остаточно перекрила “Волга” на запорізькій реєстрації.

Що насправді могло аж так нажахати цього так званого директора? Щоб суботнім ранком біля збанкрутілого заводу під Тернополем нас блокував бус на столичній реєстрації з трьома чоловіками усередині. З власних джерел нам стало відомо, що копи розслідують факти викрадення обладнання із цього підприємства.

Через півгодини нас нарешті розблоковує викликана нами поліція. Ми пишемо заяви.

“Ветсанзаводи були збудовані у 70 роках минулого століття. Їхня технологія утилізації була застаріла. І просто не могла справлятися із кількістю таких відходів і типом відходів. Бо, в основному, відходи були від великої рогатої худоби. Зараз відходи – більше від свинини. Наша технологія минулого століття не може боротися з жиром. В нас таких підприємств нема”, – пояснюють у Держпродспоживслужбі Тернопільщини.

Ми не знаємо, що сталося з людиною, яка відкрито погрожувала і нам, і поліції. Відоме лиш її прізвище – Шевченко. Не вдалось дізнатися – і кому він звітував телефоном про блокування журналістів.

Але що цікаво. Василь Воробець – юний знавець м’яса – що фігурує в двох фірмах за тією ж адресою, що й “Біобластер” – цілком випадково є сином Євгена Воробця. Того, що свого часу був головним міліціонером Тернополя. А тепер працює заступником головного податківця області. Звичайно, це не означає, що в нього є тісний зв’язок з бізнесом сина і його компаньйонів. Ну хіба що їздить посадовець на елітному позашляховику. Покористуватися яким йому дала людина з прізвищем Лишак. Таке ж прізвище – серед співзасновників компанії “Біобластер”.

Після скандального розголосу підприємець Василь Воробець, син податківця, заявив, що є лиш радником фірми “Біобластер”. І запевняє: скотомогильник найближчим часом утилізують. Сподіваємось не так, як це хотів директор того збанкрутілого і потрохи розкраденого кимось Ветзаводу.

, ,