2018 рік став одним з найспекотніших в історії

24 Лютого, 2019
24 Лютого, 2019 admin

2018 рік став одним з найспекотніших в історії

Всесвітня метеорологічна організація називає це явною ознакою довгострокової зміни клімату.

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) заявляє, що 2018 рік посів четверте місце в списку найспекотніших в історії. Експерти вважають це явною ознакою довгострокової зміни клімату.

В четвірці найспекотніших перше місце займає 2016 рік. За даними ВМО, тоді температура досягла середнього показника на 1,2 градуса Цельсія вище, ніж у доіндустріальну епоху, передає УНІАН. Експерти відзначають, що на потепління в атмосфері вплинув потужний феномен Ель-Ніньо, що викликає підвищення температури моря в тропічній зоні Тихоокеанського регіону.

У 2018 році температура була на 1 градус Цельсія вища за середні показники доіндустріальної епохи. Проте метеорологи відзначають, що ранжування окремих років не таке важливе, як довгострокова температурна тенденція.

Як зазначають у ВМО, у зміні клімату задіяні й інші фактори, крім температури.Офіційний представник організації Клер Нулліс нагадує, що важливу роль грають і екстремальні погодні явища.

«Продовжуючи роботу в 2019 році, ми бачимо нові екстремальні погодні явища… у різних частинах світу, в тому числі небезпечні екстремальні холоди в Північній Америці, рекордну спеку і лісові пожежі в Австралії, високі температури і дощі в деяких регіонах Південної Америки».

У той час як Австралія переживала найспекотніший січень у своїй історії, на схід США обрушилися небачені холоди. За словами Нулліс, сильні морози не спростовують той факт, що в світі відбувається зміна клімату.

«Ми маємо справу не тільки зі зміною клімату. Є ще й повсякденна погода. У південній півкулі зараз літо, так що ми очікуємо високих температур. У північній півкулі зима – там ми чекаємо низьких температур. Але зараз у південній півкулі екстремальна спека. Побито багато рекордів», – пояснює вона.

За словами Нулліс, не всі періоди спеки можна списати на зміну клімату, однак екстремальна спека є однією з ознак зміни клімату і одним з його очікуваних проявів.

,