Українців зобов’язують сортувати сміття: Що заважає виконанню цього закону на Закарпатті (ВІДЕО)

4 Січня, 2019 admin

Українців зобов’язують сортувати сміття: Що заважає виконанню цього закону на Закарпатті (ВІДЕО)

Ще до 1 листопада 2017 року Україна  мала ухвалити новий закон про відходи, який би запроваджував європейські стандарти в цій сфері. Таке зобов’язання містить Угода про асоціацію з ЄС.

Однак на сьогодні є лише проект такого закону, підготовлений в міністерстві екології та природних ресурсів. Коли його ухвалять – невідомо. Водночас  чинні застарілі законодавчі норми та підходи не дають можливості ефективно відповідати на теперішні сміттєві виклики.

Це гарно ілюструє ситуація з сортуванням сміття.

З 1 січня 2018-го року в Україні було встановлено заборону на захоронення неперероблених побутових відходів. Відтак українців зобов’язують сортувати сміття. Це передбачено старим Законом України «Про відходи», до якого були внесені відповідні зміни ще 2012 року. На Закарпатті, зокрема в Ужгороді, ситуацію  розуміють, але багато хто вважає, що це  проблема не громадян, а виключно держави.

Водночас, екологи б’ють на сполох: звалища поволі вичерпують власні ресурси, а сміттєпереробних заводів наразі немає. Як зазначають у громадській організації «Екосфера»: щороку кожен українець накопичує 250-300 кілограм відходів, з них утилізується 5%, а в Ужгороді цей показник – 14%.

Деталі у відео  Uzh Inform

, ,