Металургійний завод на Рівненщині з 2009 року отруює довкілля і здоров’я людей. ВІДЕО

5 Грудня, 2018 admin

Металургійний завод на Рівненщині з 2009 року отруює довкілля і здоров’я людей. ВІДЕО

Сарни – золоте Полісся України. Саме там розташоване чи не найшкідливіше виробництво, кажуть місцеві мешканці. Люди самоорганізувались для боротьби за чисте довкілля. Проти кого чи чого вони борються?

Відповіді на це питання разом із журналістами проекту «Вижити в Україні» телеканалу ZIK шукав актор театру та кіно, заслужений артист України Віктор Жданов.

Пані Надія понад півстоліття живе поряд із заводом металевих виробів. Щоправда, сама, адже для своїх дітей та внуків бажає кращої долі. З вікон квартири жінки, як на долоні видно завод.

Доживати віку в димовому полоні від цинкового цеху – це все, що їй залишається, каже Надія.

«У місцевих постійний кашель, ми постійно закриваємо вікна та двері в домівках і намагаємось їх не відкривати. Багато чоловіків і жінок робили операції на очі, адже багато в кого виникають проблеми із зором», – розповідає жінка.

Мешканка Сарн каже: пробували боротися, але замість чистого повітря отримали упорядковану вулицю і лавки вздовж території заводу.

«Ми влаштовували мітинги, і нам обіцяли закрити завод. Але нічого так і не зробили. Сьогодні замість трьох великих цинкових ванн поставили вже 9», – каже пані Надія.

Містяни нарікають: через Сарненський завод металевих виробів у людей носові кровотечі і проблеми зі шкірою. Якої шкоди людському організму завдає сусідство із заводом, журналісти дізнавались у медиків.

Степан Мартинович, заступник головного лікаря Сарненської районної лікарні, каже: викиди небезпечних речовин у повітря в будь-яких дозах шкідливі для людського організму.

«Цинкові сполуки, звичайно, небезпечні для людини. Коли періодично протягом тривалого часу здійснюються викиди в повітря, то це впливає як на захворюваність дихальних шляхів, так і на онкологію», – констатує лікар.

Сарненський завод металевих виробів із 2009 року забруднює навколишнє середовище, кажуть місцеві активісти. Розповідають: куди тільки не звертались, але їх ніхто не чує.

Активіст Віталій Онанко наголошує: діяльність заводу не може не позначитись на здоров’ї мешканців.

«Найголовніше – це лінія підготовки самого цеху, найпотужніший викид іде від печі цинкування. Коли вітер іде від заводу в напрямку жител, найперше страждають астматики, сердечники та люди з порушенням зорового кровообігу», – розповідає громадський активіст.

Але це ще не все, адже відходи від підприємства, зі слів Віталія Онанка, викидають у ріки.

«Внаслідок роботи підприємства утворюються сотні тонн твердих і рідких відходів. Ми отримуємо сигнали, що рідкі відходи вивозять в ліс і зливають у кар’єр», – каже пан Віталій.

Громадський активіст Євген Марчак підрахував: протягом останніх 10 років завод щороку викидав у повітря близько 6 тонн шкідливих речовин. А тепер дирекція підприємства просить дозвіл на те, щоб збільшити викиди до 20 тонн на рік.

«Відразу виникає питання: кого ви обманюєте? Отже всі ці роки ви викидали 20 тонн, а сьогодні, коли вимоги стали більш жорсткими, у вас раптом заграла совість? Тому й вирішили написати, щоб дали дозвіл на викиди понад 20 тонн», – заявив Євген Марчак.

Активісти вимагали, аби незалежним експертам дозволили оглянути підприємство, однак керівництво заводу їм відмовило. Втім обласну екологічну комісію на територію пропустили, каже Євген.

«Обласна комісія приїжджала у квітні, але без належних приладів. Вони приїхали, ознайомились з документацією і просто поїхали», – розповідає активіст.

На сайті Рівненської обласної ради є висновок комісії. Там вказано: «Проведені перевірки Державної екологічної інспекції в Рівненській області не виявили перевищення норм викидів шкідливих речовин у атмосферу, розбіжностей у обліковій документації, статистичній звітності та згідно актів виконаних робіт».

Аби запитати про шкідливі викиди, журналісти відправились до керівництва заводу. Втім, на територію підприємства знімальну групу не пустили. Лише з’явився чоловік, що виніс листа, у якому вказано: знімальна група на виробництві – не бажаний гість.

«На ваш інформаційний запит щодо проведення зйомок на території заводу, то наразі це неможливо у зв’язку з постійним навантаженням виробництва нашого підприємства , яке сумлінно працює на розвиток економіки України», – йдеться у листі.

Чи не кожен депутат колись обіцяв захистити наше довкілля від шкідливих виробництв. Але чи пам’ятають вони зараз про свої обіцянки?

Народний депутат Сергій Євтушок, колишній депутат Сарненської міської ради, історію заводу пам’ятає, ніби це було вчора, і знає вирішення цієї проблеми.

«Я б, напевно, подавав до суду, адже тільки суд може скасувати акт вводу заводу в експлуатацію. Ви ж розумієте, підприємство працює багато років і документально, наскільки мені надійшли відповіді, всі дозволи і погодження у них є», – каже нардеп.

І коли вже програма готувалась до ефіру, до журналістів повторно звернувся активіст Євген Марчук. Він розповів: після запису з ним інтерв’ю до нього зателефонувала поліція.

«Мені зателефонували з поліції і сказали, що від керівництва заводу надійшла заява про несакціоновану зйомку з території заводу. Вони знають, що зйомки проводив телеканал ZIK, але зателефонували до мене, буцімто, це я все організував», – розповів активіст.

Аби з’ясувати, чи справді це заява від керівництва заводу металевих виробів, журналісти відправились до відділку поліції.

У заяві сказано: «Прошу притягнути до відповідальності невідомих осіб, які проводили фото- та відеозйомку на території заводу».

Євген запевняє: таким чином керівництво заводу хоче тиснути на нього, адже він один з небагатьох, хто відкрито добивається можливості дихати чистим повітрям. Також нагадаємо, що під час зйомки поруч із заводом наша знімальна група представилась.

https://www.youtube.com/watch?v=-US2ZFjLmws

, ,