Як на наше здоров’я впливає шумове забруднення міст

27 Листопада, 2018
Posted in Новини
27 Листопада, 2018 admin

Як на наше здоров’я впливає шумове забруднення міст

Давним-давно, ще в 1896 році, стаття в одному відомому журналі під назвою «Чума міського шуму» почала цілу паніку, щось на зразок сучасної «хвилі» в Twitter – тільки це була «хвиля» зразка 19 століття. У статті розповідалося про «хворобливий і виснажливий ефект, який чиниться шумами сучасного міста на слуховий апарат і на всю нервову систему в цілому», інформує UkrMedia.

«Фахівці в галузі медицини практично без винятку згодні з припущенням, що шум, який створюють наші сучасні міста, не тільки заподіює його жителям сильну незручність, але і істотно скорочує їхнє життя, руйнівним чином діючи на їх здоров’я», – написав автор статті про цей феномен в наступному році.

А тепер давайте перенесемося в 2011 рік, до доповіді, в якій Всесвітня Організація Здоров’я (ВООЗ) прийшла до аналогічних висновків. Автори доповіді заявили, що тільки лише в країнах Західної Європи люди щорічно втрачають у сукупності приблизно 1 мільйон років життя через шум, який пов’язаний з дорожнім рухом.

Шум впливає на всіх людей без винятку, і довготривалі ефекти «хронічного шумового стресу» на гормональну і нервову систему людини є все більш і більш значущою проблемою сучасного світу, зазначено в доповіді.

Точно так же, як травна система людини може бути перевантажена надмірною кількістю цукру і калорій, якими доверху набиті раціони здебільшого сучасних людей, їхній мозок і нервова система, як вважають фахівці, точно так само можуть бути перевантажені тим обсягом фонового шуму, з яким цим людям доводиться стикатися щодня.

«Якщо вам заважає світло, ви можете закрити очі, але вуха не закриєш».

«Слухова система постійно, безупинно аналізує всю акустичну інформацію, що постійно надходить до неї, включаючи небажані звуки, які фільтруються і інтерпретуються різними структурами мозку», – пише автор однієї з глав цієї доповіді Вольфганг Бабіш, вчений-дослідник, який співпрацював з Федеральним Агентством Навколишнього Середовища Німеччині, і довго вивчав вплив шуму на здоров’я людей.

Завжди активна слухова система нашого мозку була створена природою для роботи в умовах дикої природи, а не в повних неприродної какофонії містах і передмістях. Все більше і більше фактів вказує на те, що вплив фонового шуму може сприяти виникненню розладів метаболізму, включаючи діабет 2 типу, підвищеного тиску крові, захворювань серцево-судинної системи і навіть збільшення ймовірності інфарктів і інсультів, зазначає Бабіш. Крім того, роздратування, викликане фоновим шумом, може сприяти погіршенню душевного здоров’я.

Але як якісь звуки, нехай навіть вони і складаються в шум, можуть заподіяти нам шкоду? Насправді все досить просто і логічно – гучні і непередбачувані звуки можуть активувати симпатичну нервову систему (СНС), що, в свою чергу, викликає збільшення вироблення пов’язаних зі стресом гормонів (таких, як адреналін і кортизол), пише Бабіш.

Згодом постійна активація СНС і пов’язане з нею вироблення гормонів стресу може привести до збільшення рівня цукру в крові, кров’яного тиску, в’язкості крові і багатьох інших проблем зі здоров’ям.

Результати дослідження, опублікованого в цьому році Томасом Мюнцелем, професором медицини, що працює в Медичному центрі університету імені Йоганна Гутенберга в Майнці (Німеччина), показали, що дія гучного фонового шуму також може привести до підвищеного ризику виникнення аритмії.

Ще в одній науковій доповіді, опублікованій в 2018 році, Мюнцель більш докладно описав, як саме гучний шум пов’язаний з ризиком інфарктів, інсультів і виникненням захворювань серцево-судинної системи, а також розповів про негативну дію шуму на сон і розумові здібності людини.

Як він вважає, навіть шум, гучність якого становить всього 70 децибел (приблизно такий же рівень шуму, який видає машина, яка проїжджає повз) може вважатися нездоровим шумом. Він порушує сон, а поганий сон є фактором ризику, що впливає на ймовірність виникнення багатьох хронічних захворювань – від захворювань серцево-судинної системи до ожиріння і діабету.

«Якщо вам заважає світло, ви можете закрити свої очі, але вуха не закриєш», – пише Мюнцель. Під час сну наш мозок продовжує чути раптові або гучні звуки, які можуть привести до значного підвищення тиску крові – причому навіть в тому разі, якщо ця людина не прокидається, вважає він.

Ефект, який різний шум надає на ваше здоров’я, багато в чому залежить від того, що це за шум і від вашої чутливості до нього. «Звичайно, з часом люди звикають до будь-якого шуму», – пише Бабіш. Городянин зі стажем може навіть не помічати постійний фоновий шум за вікном офісу або квартири (або не звертати на нього увагу), хоча людину, яка звикла до більш спокійного звукового оточення сільської місцевості або передмістя, той же рівень шуму може моментально вивести з себе, забезпечивши головний біль і безсоння.

Будь-якого шуму, що порушує вашу концентрацію або дратує вас – будь то сміх вашої колеги, гавкіт собаки сусіда або крики дітей за вікном – досить для активації вашої нервової системи і супутніх негативних ефектів, включаючи підвищену ймовірність виникнення розладів психіки.

«Чим вище рівень роздратування людини навколишнім шумом, тим більша ймовірність захворювання депресією і тривожними розладами», додає Мюнцель. Як припускають результати його дослідження, дратівливий шум не тільки порушує сон, але і підвищує рівень стресу, також сприяє погіршенню душевного здоров’я.

Навіть музика може перенапружувати нашу нервову систему, підвищуючи рівень стресу в нашому організмі, вважає Джоанна Леві, кандидат наук, директор Центру музики і медицини імені Луї Армстронга навчальної клініки Маунт Сінай Бет Ісраєль. Музика підвищеного темпу з великою кількістю нот може прискорити пульс і дихання людини, яка її слухає. І, хоча в деяких випадках це може виявитися навіть корисним (наприклад, коли ви займаєтеся спортом або ж просто хочете підбадьоритися), то якщо ви застрягли в пробці або намагаєтеся заспокоїтися, така музика є скоріше негативним фактором, вважає вона.

Приглушаючи або і зовсім блокуючи гучні або дратівливі звуки, коли це тільки можливо, може допомогти згладити або усунути негативний вплив на здоров’я, який ними викликаний. Залежно від ситуації в цьому вам можуть допомогти затички у вуха або ж навушники з функцією глушіння зовнішнього шуму, вважає Бабіш. У цьому вам може допомогти і м’яка, заспокійлива музика.

Також результати досліджень свідчать про те, що природні фонові звуки – дощ, шелест листя, шум морського прибою – допомагають заспокоїти нервову систему і знижують рівень стресу в організмі.

Так, людський мозок і слухова система нашого організму були створені для існування в оточенні з високим рівнем шуму, але вони далеко не кращим чином реагують і на повну його відсутність.

«Повна тиша також може викликати стрес», – пише Мюнцель в своїй доповіді.