Як у ЄС вирішують проблему брудного повітря: приклад сусідів України

14 Листопада, 2018
14 Листопада, 2018 admin

Як у ЄС вирішують проблему брудного повітря: приклад сусідів України

Проблема забруднення повітря особливого гостро стоїть у Східній Європі, зокрема й в Україні. Однак, у сусідній з Україною Польщі цю проблему вирішують.

Щороку в світі від забруднення повітря передчасно помирають мільйони людей. Ще кілька мільярдів щодня змушені дихати насиченим пилом та отруйними сполуками повітрям. Нині загалом близько 90 відсотків дітей проживають у містах, де повітря забруднене різними шкідливими речовинами. Такі дані наводить Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Експерти ВООЗ зазначають, що особливо серйозні проблеми внаслідок забруднення повітря спостерігаються в переважній більшості міст небагатих країн.

Таке явище як незадовільна якість міського повітря не оминуло й Європейський континент. Але найбільше від цього потерпають саме країни Центральної та Східної Європи, серед яких і Україна. Приміром, фахівці Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського підрахували, що в першому півріччі 2018 року в 13-ти українських містах спостерігався високий рівень забруднення повітря.

Лідерами виявилися Маріуполь, Одеса, Луцьк. Ще дев’ять міст мали високий вміст шкідливих речовин у повітрі. А порівняно з минулим роком концентрація небезпечних для здоров’я речовин у повітрі українських міст навіть зросла, встановили фахівці.

Серйозна небезпека

У ВООЗ без угаву застерігають від небезпеки, котру становить для людського організму пилове забруднення. Мікроскопічні частинки пилу можуть потрапляти у легені, та завдавати цьому важливому органу непоправної шкоди.

Крім пилового забруднення, не меншу загрозу становлять й інші отруйні речовини, котрі потрапляють у атмосферу внаслідок роботи транспортних засобів, експлуатації промислових та сільськогосподарських об’єктів, а також під час спалення вугілля та дров. Йдеться насамперед про оксиди азоту, озон та аміак, зазначають експерти. Приміром, той самий аміак може вступати в реакції з іншими шкідливими викидами й утворювати ще небезпечніші для здоров’я людини сполуки.

Проблеми у сусідів України

Проблеми щодо чистоти міського повітря спостерігаються й у сусідніх з Україною Болгарії та Польщі. Взагалі в ЄС найгірша якість повітря зафіксована саме в Болгарії. За даними Європейського агентства охорони довкілля (EEA), до цього призводять насамперед викиди під час опалення приміщень узимку.

Друге місце за рівнем забруднення повітря у ЄС – за Польщею. Згідно з підрахунками ВООЗ, торік 33 з 50 найбрудніших за якістю повітря міст Європи були саме польськими. Так само експерти підрахували, що щороку від шкідливих викидів у повітря гине близько 45 тисяч поляків. Однією з причин такої ситуації – як і в Болгарії – є спалення населенням вугілля та дров у осінньо-зимовий період.

Для багатьох поляків вже давно стало звичним перевіряти показники забруднення смогом, так само як і носіння захисних масок. Крім того, у особливо критичні дні літнім людям та дітям рекомендується залишатися вдома, адже дихати повітрям надворі занадто небезпечно для здоров’я.

Під час опалювального сезону проблема забруднення смогом значно погіршується. За даними активістів міста Краків, кожен житель цього міста вдихає таку ж кількість шкідливих речовин, яку можна отримати після того, як викурити 3000 цигарок.

Влада вирішила діяти

Утім, у Польщі почалися зміни на краще. З одного боку, до цього призвели дії активістів, котрі вже багато років поспіль наголошують на необхідності вирішення проблеми забруднення повітря. З другого боку, через незадовільну якість повітря Польщу постійно критикує Євросоюз, наполягаючи на змінах.

Саме під тиском з боку Брюсселя уряд Польщі вирішив заборонити продаж котлів для опалення, показники шкідливих викидів яких не відповідають нормам. Урядова програма передбачає виділення коштів на суму 25 мільярдів євро в перерахунку впродовж наступних 10 років. Ця програма покликана допомогти зокрема й найбіднішим верствам населення замінити свої твердопаливні системи опалення альтернативними, в тому числі й газовими котлами, котрі мають значно нижчий рівень шкідливих викидів у атмосферу.

Крім уряду, за справу взялася й місцева влада. Приміром, у Кракові спалювання вугілля в осінньо-зимовий сезон вже незабаром відійде в минуле. Міська влада запланувала вже скоро заборонити спалювати з метою опалення дрова та вугілля. Таким чином, Краків стане першим польським містом, котре повністю відмовиться від цих екологічно шкідливих видів палива.

Ситуація в ЄС

Щодо ЄС в цілому, то порівняно з 1990-м роком кількість передчасних смертей унаслідок забруднення повітря скоротилася приблизно вдвічі. Утім, це – ще не все. Ухвалений ще 2013-го року пакет заходів передбачає подальше істотне скорочення рівня шкідливих викидів до 2030-го року. Однак, ще й сьогодні багато країн ЄС не зважають на європейські норми, порушуючи їх. Так, у травні 2018-го року Єврокомісія подала позов до суду проти Німеччини, Франції, Великобританії, Італії, Угорщини та Румунії через незадовільну якість повітря у містах в цих країнах.

Джерело: www.dw.com

,