Озоновий шар зможе повністю відновитися до 2060 року — дослідження

10 Листопада, 2018
Posted in Новини
10 Листопада, 2018 admin

Озоновий шар зможе повністю відновитися до 2060 року — дослідження

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) оприлюднила результати дослідження, яке показало, що за умови продовження дії Монреальському протоколу, який забороняє виробництво озоноруйнівних сполук, озоновий шар в Північній півкулі повністю відновиться до 2030-х років, а на всій планеті — до 2060 року.

Виснаження озонового шару, вперше виявили наприкінці 1970-х років, утім до початку 21 століття воно зупинилося. Учені почасти пов’язують це з глобальним потеплінням і збільшенням концентрації вуглекислого газу в атмосфері, проте їм також вдалося довести, що однією з причин також стало скорочення шкідливих для озонового шару викидів після набрання чинності Монреальського протоколу.

За даними ВМО, з 2000 року озоновий шар за межами полярних регіонів відновлюється на 1-3 відсотки на десятиліття. Якщо ці темпи збережуться, в Північній півкулі та середніх широтах він має відновитися до 2030-х років, в Південній півкулі — до 2050-х, а в полярних регіонах — до 2060 року.

До того ж, автори звіту оцінили можливий внесок Монреальського протоколу в боротьбу зі зміною клімату: з 1 січня 2019 року набере чинності поправка до протоколу, що обмежує виробництва гідрофторвуглеців (ДФУ), безпечних для озонового шару сполук, які натомість виявилися потужними парниковими газами. За оцінками фахівців, поправка за максимальної участі країн (наразі їх 58) дозволить уникнути зростання глобальної середньої температури на 0,4 градуса Цельсія.

У звіті також зазначили, що попри обмеження Монреальського протоколу, фактично виробництво небезпечних для озонового шару холодагентів зупинили не скрізь, зокрема навесні 2018 року вчені зареєстрували збільшення викиду холодоагенту хлорфторвухлецю ХФУ-11, яке пов’язали з незареєстрованими виробництвами в Азії.

Нагадаємо, у травні 2018 року екологи зафіксували рекордну концентрацію вуглекислого газу в атмосфері.