Прокуратура прозвітувала щодо справ по трагедії на Грибовицькому звалищі та зловживань ЛМР

23 Жовтня, 2018 admin

Прокуратура прозвітувала щодо справ по трагедії на Грибовицькому звалищі та зловживань ЛМР

У п’ятницю, 19 жовтня, прокуратура Львівської області повідомила про перебіг розслідування щодо справ пов’язаних зі зловживаннями при експлуатації Грибовицького звалища, що призвели до трагедії та розкрадань бюджетних коштів у період подальшого вивезення ТПВ з боку мера Львова Андрія Садового, виконкому, чиновників ЛМР та перевізників ТПВ.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Львівської області

Позов до мера Львова Андрія Садового та виконкому щодо бездіяльності при закритті звалища задоволено повністю

Постановами Львівського окружного адміністративного суду від 10.11.2016 та Львівського апеляційного адміністративного суду від 30.01.2017 у справі № 813/2702/16 позовну заяву першого заступника прокурора Львівської області до виконавчого комітету Львівської міської ради, міського голови м. Львова про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання до вчинення дій, пов’язаних із незабезпеченням закриття Львівського міського полігону ТПВ, проведення його рекультивації та вибору земельної ділянки для створення нового полігону для розміщення твердих побутових відходів м.Львова, будівництва на ній заводу з їх переробки та сміттєсортувального комплексу задоволено повністю.

Державним виконавцем відділу примусового виконання рішень Управління ДВС Головного територіального управління юстиції у Львівській області 30.05.2017 прийнято рішення про закінчення виконавчих проваджень у зв᾽язку із виконанням вимог виконавчих документів у повному обсязі.

Скеровано до суду обвинувальний акт щодо посадових осіб ЛКП «Збиранка»

Крім цього, за процесуального керівництва прокуратури Львівської області скеровано для розгляду по суті у Жовківський районний суд Львівської області обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно трьох посадовців ЛКП «Збиранка», а саме – колишнього директора, його заступника та начальника полігону, за ознаками вчинення ними кримінальних правопорушень, передбачених ст.236, ч.2 ст.367 КК України (порушення правил екологічної безпеки під час експлуатації споруд, яке спричинило загибель людей, а також службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки). На даний час судовий розгляд триває.

Скеровано до суду обвинувальний акт щодо начальника Управління ЖКГ Юрія Гольця

Варто зазначити, що завершено досудове розслідування стосовно начальника Управління житлового господарства Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської за ч.2 ст. 367 КК України, який обвинувачується в тому, що будучи відповідальним за роботу ЛКП «Збиранка» та уповноваженим на здійснення контролю за діяльністю цього підприємства не вживав належних заходів щодо забезпечення перешарування та відповідного ущільнення наскладованих на полігоні відходів, укріплення укосів полігону та забезпечення його інженерної стійкості, що також зумовило можливість зсуву на Грибовицькому полігоні ТПВ. Обвинувальний акт скеровано для розгляду по суті в Галицький районний суд м. Львова. На даний час судовий розгляд триває.

Завершено досудове розслідування щодо зловживань при отриманні коштів за вивезення ТПВ з боку «АВЕ-Львів»

Попри це, слідчими ГУ НП у Львівській області завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього директора ТзОВ «АВЕ-Львів» за ч.1 ст.366, ч.5 ст.191 КК України, за фактом службового підроблення, а саме – складення та видачі завідомо неправдивих офіційних документи, що надають право на відшкодування за рахунок бюджету розвитку міського бюджету м. Львова, а також особі інкримінують заволодіння коштами міського бюджету. Сума завданих місту збитків становить 4 694 525,91 грн. 29.12.2017 обвинувальний акт скеровано до Шевченківського районного суду м. Львова, де на даний час триває судовий розгляд.

Завершено досудове розслідування щодо зловживань при отриманні коштів за вивезення ТПВ з боку інших перевізників

Водночас, триває досудове розслідування у кримінальному проваджені за фактом заволодіння бюджетними коштами, призначеними на перевезення твердих побутових відходів іншими перевізниками, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

В ході якого на даний час проводяться слідчі (розшукові) дії та судову економічну експертизу.

Нагадаємо, до річниці трагедії на Грибовицькому звалищі ІА ZIK інформував про те, що жодна зі справ не завершена, хоча минуло вже два роки. Зараз, ще через декілька місяців розслідування та судові розгляди знову не просунулись надто далеко.

, , ,