Кліматологи намагаються достукатися до урядів світу

8 Жовтня, 2018 admin

Кліматологи намагаються достукатися до урядів світу

Звіт провідної комісії ООН зі зміни клімату демонструватиме величезний розрив між тим, де ми є, і тим, де ми повинні бути, щоб запобігти небезпечному рівню глобального потепління. 

Цього тижня в Інчхоні, Південна Корея, представники понад 130 країн та близько 50 вчених обговорюють важливе питання: який шанс у планети втримати кліматичні зміни на помірному, контрольованому рівні?

Учасники намагаються досягти консенсусу щодо того, що означає та, що потрібно для того, аби стримати потепління планети на рівні 1,5°C.

Міжурядова група експертів з питань змін клімату покликана не лише повідомити урядам те, що ми вже знаємо про зміни клімату, а й те, наскільки близько ми підійшли до небезпечної межі.

1,5°C, зазначені у Паризькій кліматичній угоді, є дуже амбітною метою. «Видається, що пів градуса не особливо роблять «погоди», – сказав Дурвуд Залке, президент Інституту управління та сталого розвитку. «Це на 50% відсотків більше, ніж ми маємо зараз».

У цьому контексті ідея про те, щоб дозволити потеплінню досягти 2°C, все більше здається катастрофічною.

Частини планети, наприклад, Арктика, вже нагрілася більше ніж на 1,5 градуса та стикається з тривожними змінами. Льодовики Антарктиди та Гренландії тануть. Коралові рифи по всьому світу вмирають.

Загальновизнано, що прийняті у Парижі зобов’язання, призведуть до потепління на більше ніж 1,5°C та перейдуть межу у 2,5- 3, а то й більше градуси за Цельсієм. І це було ще до того, як Сполучені Штати, другий за величиною емітент у світі, вирішили вийти з угоди.

«Обіцянки, зроблені країнами в Парижі, і близько не підводять нас до того, що ми повинні робити, – сказав Дрю Шінделл, експерт з питань клімату з Дюкського університету, США, та один з авторів доповіді. – Уряди насправді нічого не зробили для того, щоб зменшити свої викиди до того рівня, який вони прагнуть досягти».

Цьогорічний звіт намагається проаналізувати розрив між тим, що сторони Паризької угоди хочуть досягти, та тим, що вони фактично роблять. Діалог щодо цього розпочнеться у грудні на щорічній кліматичній зустрічі ООН в Катовіце, Польща.

Проте не зрозуміло, до яких конкретних зобов’язань це призведе.

Питання у «вуглецевому бюджеті»: тобто рівень діоксиду вуглецю, який ще може виділитися в атмосферу, не впливаючи при цьому на глобальне потепління, є обмеженим. І оскільки світ виділяє близько 41 млрд тонн вуглекислого газу на рік, то, якщо, наприклад, залишок становить 410 млрд тонн, то у нас у запасі є 10 років.

Це у тому разі, якщо його емісія не скорочуватиметься. Саме тому діяти слід швидко та рішуче. Оскільки ми точно не знаємо, скільки років у нас залишилося.

Якщо ми не зможемо скоротити емісію інших газів – таких, як метан, – або, якщо арктична мерзлота почне випромінювати великі обсяги додаткових газів, то часу ще менше.

«Було б величезним викликом утримати потепління нижче 1,5°C», – зазначив Шінделл. Це вимагатиме стрімкого переходу до декарбонізації. До 2030 року світові викиди повинні знизитися приблизно на 40%. До середини століття суспільства повинні мати чисто нульові викиди. Як би це виглядало? Відсутність транспортних засобів, що працюють на бензині, відмова від роботи вугільних електростанцій, та літаки, що працюють на біопаливі, пояснив вчений.

Річ у тому, що 1.5°C все ще можлива межа, проте лише у тому разі, якщо світ здійснить вражаючу трансформацію.

Чорнова версія документу (опублікована веб-сайтом Climate Home News) передбачає, що, для того, щоб не перейти межу у 1,5°C, необхідне широке застосування технологій для видалення вуглекислого газу з повітря та його поховання під землею. Наразі нема технологій таких масштабів.

«Зараз існує дуже мало шляхів, які не передбачають вилучення вуглецю з атмосфери», – сказав Джим Скея, професор Імперського коледжу Лондона, Великобританія.

Не зрозуміло, як вчені дохідливо донесуть світовим урядам це повідомлення або чи уряди почують його.

У раніше оприлюдненому проекті доповіді йдеться про те, що існує «дуже високий ризик» того, що світ нагріється більше ніж на 1,5°C. Проте у більш пізній його версії, яка потрапила до Climate Home News, зазначено, що «немає простої відповіді на питання про те, чи можливо втримати потепління на рівні 1,5°C …»

Жоден з цих висновків не є остаточним. Офіційна та кінцева версія звіту з’явиться у понеділок.

Washington Post

Переклад з англійської Оксани Вергелес, для ІА ZIK 

,