Пересічний українець продукує шороку жахливу кількість сміття

27 Вересня, 2018 admin

Пересічний українець продукує шороку жахливу кількість сміття

Держстат підрахував обсяги утворення відходів за минулий рік. Цифри жахають. Йдеться про понад 366 мільйонів тонн сміття. Порівняно з 2016 роком це на понад 70 мільйонів тонн більше. Загалом на сміттєзвалищах накопичено 12,44 мільярда тонн відходів.

Торік, згідно з статистикою, кожен українець “створив” 265,3 кілограма сміття. З них 104 кілограми везли на спеціально обладнані звалища, 5,8 кілограма спалювали для отримання енергії, 400 грамів – утилізували, а 30 грамів – просто спалювали. Куди саме потрапили решту відходів, можна лише здогадуватися.

“Насправді українці продукують дуже багато сміття. Це не дивно. Часто у магазинах можна натрапити на товари в коробці, в якій є ще одна коробочка, а там – щось запаковане, – розповідає Експрес-онлайн Тамара Радченко, керівник відділу екології та охорони природи Національного еколого-натуралістичного центру МОН України. – А люди, які переїжджають або роблять ремонт у помешканні, вивозять машинами побутові відходи.

На жаль, сміття у нас досі не сортується. Зрештою це не вигідно фірмам, які займаються вивезенням побутових відходів та складуванням сміття. Щоправда вже чимало українців таки несуть паперові відходи у пункти прийому макулатури, здають скляні пляшки.

Проте деякі побутові відходи у нас не переробляються. Зокрема, батарейки, які багато людей не викидають у смітники, а збирають у коробки, немає куди здати. Проте колись ми таки маємо дійти до цивілізованого поводження із відходами. Інакше потонемо у смітті”.

, ,