Екологи Кам’янського вимагають від керівництва меткомбінату припинити маніпулювати громадськими слуханнями

26 Червня, 2018 admin

Екологи Кам’янського вимагають від керівництва меткомбінату припинити маніпулювати громадськими слуханнями

У Кам’янському відбулася невдала спроба провести громадські слухання з питання забруднення повітря місцевим металургійним комбінатом. Прикметно, що ініціатива проведення слухань виходила від керівництва Дніпровського металургійного комбінату (ДМК). На думку екологів, керівництво ДМК зловживає своїми повноваженнями, а проведена зустріч з городянами ні за форматом, ні по суті не може вважатися громадськими слуханнями.

Подробиці повідомили активісти екологічної організації «Голос Природи». Інформує Дніпроград.

Як зазначається, під час вищезгаданої зустрічі з жителями Каменського, яка пройшла 18 червня, були представлені плани ДМК щодо зниження шкідливих викидів в атмосферу. Даний захід планувалося провести в форматі громадських слухань. Протягом останніх років ДМК заявляє про наміри радикально скоротити свої викиди, але в кінцевому підсумку, не виконує своїх обіцянок, констатують місцеві екологи.

У той же час керівництво ДМК намагається отримати схвалення населення своїх скромних планів щодо зниження викидів в атмосферу, а саме на 10%. На думку активістів «Голосу Природи», заявлені наміри принципово не вирішують проблему забруднення повітря. За останні 2 роки це вже другий випадок, коли керівництво ДМК намагається «красиво оформити» суспільне схвалення своїх робочих планів.

У минулому робилася спроба отримати суспільну підтримку проекту щодо скорочення санітарно-захисної зони підприємства з 1 кілометра до 600 метрів. Сьогодні ДМК прагне отримати суспільне схвалення модернізації старої аглофабрики, яку керівництво підприємства обіцяло повністю вивести з експлуатації ще в 2008 році.

«З урахуванням інформаційних та адміністративних ресурсів, якими володіє ДМК, організувати і сфальсифікувати громадські слухання зовсім не складно, ось чому такі заходи повинні організовувати органи місцевого самоврядування, а не підприємство-забруднювач», – підкреслюється в повідомленні екологів.

В ході проведення зустрічі представники ГО «Голос Природи», депутати міської ради та інші громадські працівники вимагали від керівництва ДМК припинити маніпулювати громадською думкою. Якщо металургійному комбінату потрібні громадські слухання, нехай керівництво підприємства звертається з такою ініціативою до місцевої влади міста, яка, в свою чергу, може провести громадські слухання за формою, встановленою законодавством.

«Екологічна організація «Голос Природи» вважає, що в Кам’янському вже давно назріла необхідність у проведенні громадських слухань, присвячених впливу ДМК на навколишнє середовище. Однак цим повинні займатися не підприємство-забруднювач, а органи місцевого самоврядування, – підкреслив виконавчий директор «Голосу Природи» Євген Колішевський. – З тих пір як ДМК почав безкарно забруднювати повітряний простір Каменського, пройшов майже рік. Було багато обіцянок вжити заходів щодо скорочення викидів, проте на поточний момент ситуація принципово не змінилася. У городян накопичилося багато питань як до керівництва підприємства, так і до місцевої влади міста, на які хотілося б отримати відповіді публічно».

Екологи також нагадують, що громадські слухання – це інструмент, який дає можливість державним органам влади, а також органам місцевого самоврядування вивчати критику, пропозиції та вимоги громадян з актуальних проблем. У розвинених демократичних державах громадські слухання мають високий статус. В Україні, через високий рівень корупції, цей інструмент впливу громадськості на процес прийняття рішень поки не є ефективним.

Нагадаємо, що у Дніпрі громадські слухання по переведенню Придніпровської ТЕС на газове вугілля з антрациту були зірвані через неготовність компанії ДТЕК зважати на думку громадськості.

, , ,