Водний сектор України приведуть у відповідність до стандартів ЄС

30 Травня, 2018 admin

Водний сектор України приведуть у відповідність до стандартів ЄС

Для того, щоб реформувати водний сектор в Україні за стандартами країн Європейського Союзу, у першу чергу має запрацювати нова структура басейнових управлінь, повідомляє прес-службу відомства.

Про це сказав заступник міністра екології та природних ресурсів України з питань євроінтеграції Микола Кузьо у місті Галич на Івано-Франківщині під час обговорення із представниками 7 областей, що входять у басейн Дністра, та молдовськими колегами результатів впровадження інтегрованого управління водними ресурсами та Водної рамкової Директиви ЄС.

«Україна зараз починає реформу водного сектору, щоб вийти на систему управління, яка діє в країнах Європейського Союзу. Навряд чи до цього часу можна було говорити про якусь системність управління у водному господарстві. Це пережитки давно зруйнованої радянської системи», – сказав Кузьо.

Він нагадав, що Україна, виконуючи вимоги Угоди про асоціацію із ЄС, ухвалила відповідний закон та перевела систему управління водними ресурсами України на басейновий принцип.

«Щоб зробити ці досягнення незворотніми, має наповну запрацювати нова структура басейнових управлінь», – сказав заступник міністра екології, зазначивши, що вже найближчим часом в Україні розпочнеться формування басейнових рад – колегіальних органів, куди мають ввійти представники усіх водокористувачів, громадянського суспільства та органів влади.

«Басейнові ради мають стати реальним і діючим інструментом узгодження позицій водокористувачів басейну, у тому числі, в контексті підготовки Плану управління басейном, розподілу водних ресурсів, досягнення доброго екологічного стану води, збереження природно-заповідної спадщини. Тому для нас є критично важливою активна позиція і участь громад, бізнесу у процесі створення басейнових рад, щоб нові структури не стали формальним придатком-обгорткою», – сказав він.

До цього часу  управління водними ресурсами в Україні  здійснювалось за адміністративно-територіальним поділом, де провідну роль відігравали обласні управління водних ресурсів, підпорядковані Держводагентству. Новою системою передбачено запровадження гідрографічного і водогосподарського районування території України.

«Реформа передбачає також  запуск нової системи екологічного моніторингу стану води, яка даватиме нам європейського рівня дані для прийняття рішень та інформування громадян», – резюмував урядовець.

Пілотні проекти із запровадження басейнового принципу управління водними об’єктами зараз вже запроваджують на всіх басейнах по Дніпру, Дністру та Західному Бугу.

Крім того, Мінприроди спільно із ОБСЄ планує найближчим часом розпочати впровадження нової системи управління на річці Сіверський Донець, яка є найбільшим джерелом водопостачання для східних регіонів України.