Як заробити на смітті і чому його варто сортувати

8 Травня, 2018

Як заробити на смітті і чому його варто сортувати

За рік вкрити місто мільйонник сміттєвим килимом, такі перспективи цілком реальні, якщо не переробляти сміття. В Україні і досі немає сучасних заводів, які б не тільки боролися з відходами, а й заробляли на цьому гроші, як це давно працює у Європі. У кращому випадку, сміття в нашій країні просто вивозиться на полігон, і вже зараз сьома частина України вкрита сміттєзвалищами.

Здавалося б закон є, який зобов`язує кожного з нас сортувати сміття, інакше штраф, однак як це часто бува, існує він лише на папері.

Ліс на П’ятихатках – перша травичка, проліски і гори сміття, що лишилися після травневих свят. На 10 квадратних метрах волонтери зібрали десять мішків відходів.

Приміром пластик розкладається протягом 300 років. За сім десятиліть, відколи почалося виробництво, на планеті виготовили 8 мільярдів тонн пластику. Утилізували з цього лише п’яту частину.

Кожен з нас щодня викидає щонайменше 1 кілограм сміття за рік це вже 300 кілограмів, за життя 21 тонна. Якщо все це не переробляти, тільки за рік відходи можуть вкрити той же Харків сантиметровим шаром асфальту. Вже сьогодні сьома частина України завалена непотребом.

Єдине рішення – сортувати і переробляти сміття, кажуть волонтери. Здавалося б, держава потурбувалася про це – з 1го січня запрацював закон, який зобов’язує кожного з нас розподіляти відходи, інакше штраф від 340 гривень. От тільки як його виконувати.

Та навіть якщо ви вдома відсортували сміття, викинули у відповідний контейнер,  все це намарно – сміттєвоз скидає в одну купу на полігоні.

На величезний терикон у Дергачах вивозять сміття з усього Харкова і ще з кількох районів. Місцеві протягом 10 років вимагали його закрити. Нині ж за гроші Світового банку тут будують завод – на ньому не тільки перероблятимуть відходи, а й вироблятимуть електроенергію, яку продаватимуть і гаситимуть кредит, а це майже півтора мільярда гривень.