Громадські організації отримають серйозну “законну” підтримку

2 Березня, 2018
2 Березня, 2018 admin

Громадські організації отримають серйозну “законну” підтримку

Законопроект №7372 – дуже важливий
Цього тижня Комітет з питань промислової політики та підприємництва Верховної Ради України схвалив законопроект №7372, який покращує умови для реєстрації та діяльності громадських організацій.

Цей законопроект є позитивним кроком на шляху до справедливого захисту порушених прав громадян у судах. Адже за ним, права громадських організацій у частині можливостей пред’явлення колективних позовів на захист, як своїх членів, так і необмеженого кола осіб, істотно розширюється, – вважає експерт, голова правління ВГО “Зелений Фонд” Максим Фролов.

Проектом цього закону передбачено, що громадські організації (ГО) повинні отримати право захищати суспільні інтереси в суді. ГО, кожні у своїх сферах, можуть стати тими інституціями, які здійснюють громадський контроль у відповідних напрямах (антикорупційний, екологічний, захист прав споживачів, дотримання виборчих прав, захист прав акціонерів і вкладників банків, тощо). Захист прав зацікавленої громадськості через систему колективних позовів має певні переваги в порівнянні з державними контролюючими органами. Найбільш важливим є те, що його здійснюють вмотивовані громадяни, об’єднані в громадські організації. А це впливає на значне зменшення впливу корупційного складника.

На сьогодні, за процесуальним кодексом, громадські організації не мають змоги звертатися до суду з позовом про захист порушених прав своїх членів. За діючими законами, звернення до судових органів можуть здійснити або особи, чиї права порушені, або ті, кому надано право захищати свободи та інтереси інших громадян. З урахуванням цього тільки ті громадські організації, що мають статус юридичної особи, можуть звертатися до суду для захисту прав, свобод та інтересів інших осіб. Можливість подавати колективний позов дозволить захистити значне коло осіб, чиї права та інтереси порушили.

Проте, окрім фіксації права громадських організацій на пред’явлення колективних позовів, необхідна ще й клопітка робота для реалізації такого права у процесуальних кодексах. А тому поряд із внесенням змін до діючого Закону про громадські об’єднання, необхідно провести відповідні зміни та доповнення до ЦПК, ГПК та КАС, – резюмує експерт.

Максим Фролов вважає, що впровадження системи колективних позовів до суду є важливим кроком уперед і для сфери охорони навколишнього середовища. Адже це може покращити ефективність боротьби із забрудненням довкілля. Групове звернення до судових органів із позовами проти забруднювачів дозволить і відшкодувати збитки, завдані людям, і попередити подальші порушення екологічного законодавства. Тому вважаємо, що прийняття закону щодо змін функціонування громадських організацій є необхідним для українського суспільства.

https://24tv.ua/gromadski_organizatsiyi_otrimayut_seryoznu_zakonnu_pidtrimku_n933703