Збільшення екологічного податку: як використовувати вилучені кошти

23 Лютого, 2018
Posted in Новини
23 Лютого, 2018 admin

Збільшення екологічного податку: як використовувати вилучені кошти

Від 7 грудня 2017 року Законом України були внесені зміни до Податкового кодексу України. Зокрема, вони стосуються екологічного податку. Тепер підприємства, що забруднюють довкілля, мають платити за шкідливі викиди на 11,2% більше.

В Україні цей податок – фактично плата за розміщення, скидання та викиди забруднюючих речовин. А також різні види оплати за спеціальне використання ресурсів. Такі платежі йдуть на поповнення державного бюджету. За попередніми розрахунками, з екоподатку в держбюджет має надійти приблизно 2,8 млрд гривень. А заплановані витрати на здійснення природоохоронних заходів із цієї суми становлять лише 360 млн гривень.

Тобто, гроші на охорону довкілля є. Та стан екології в Україні досі незадовільний. У бюджеті гроші або “розчиняються”, або йдуть на другорядні потреби та не за цільовим призначенням. Часто решта коштів залишилася в загальному фонді державного бюджету і скеровуються на фінансування інших завдань, які відмінні від природоохоронного спрямування і не дають довгострокового ефекту. Наприклад, на розчищення русел річок. Інколи, навіть, фінансують шкідливі для довкілля заходи: видобуток торфу, будівництво гребель, отруєння лісів…

Тобто виручені кошти втрачають своє цільове призначення.

Ідея екологічного податку полягає в тому, що вилучені кошти повинні акумулюватися в спеціальному фонді (подібно до “Суперфонду” в США). А зібрана сума – мати цільове функціональне призначення. Тобто, фінансувати національні та локальні програми охорони довкілля, – вважає голова ВГО “Зелений Фонд” Максим Фролов.

Позиція “Зеленого Фонду” така, що в Україні варто розробити та впровадити закон, схожий за методологією з американським “Суперфондом”. Адже кошти з екологічного податку повинні, насамперед, йти на діяльність, пов’язану з охороною навколишнього середовища.

Питання справедливого перерозподілу екологічного податку завжди буде залишатися актуальним, – коментує експерт. – Доти, доки в Україні не буде врегульовано акумулювання екологічних платежів.

https://24tv.ua/zbilshennya_ekologichnogo_podatku_yak_vikoristovuvati_vilucheni_koshti_n930563