Мертва земля: в Україні під сміттям стільки гектарів, скільки в Голландії під теплицями

2 Лютого, 2018
Posted in Новини
2 Лютого, 2018 admin

Мертва земля: в Україні під сміттям стільки гектарів, скільки в Голландії під теплицями

В Україні площа під сміттєвими полігонами займає 9 000 га. Для порівняння – стільки ж в Голландії відведено під теплиці.

За даними Антимонопольного комітету, в країні функціонує 5470 полігонів, третина з них не відповідає нормам екологічної безпеки. І майже всі полігони не відповідають європейським вимогам.

Ситуацію, що склалася називають катастрофічною: 5,6% полігонів перезавантажені, і щоб погасити їх дефіцит, необхідно побудувати мінімум 433 нових. Найбільше потребує нових полігонів Дніпропетровська і Запорізька області.

Все це сприяє утворенню стихійних звалищ. Щорічно в Україні утворюється понад 27,5 тис. несанкціонованих звалищ площею 1,2 тис. га. Понад 27 тис. або 1,1 тис. га таких звалищ ліквідовано в 2016 році.

Основним способом поводження з побутовими відходами залишається їх вивезення та захоронення на полігонах і звалищах. Всього 5,8% сміття йде на переробку.

АКМУ зазначає, що за рік в Україні утворюється понад 49 млн кубометрів сміття, або 11 млн тонн. В середньому на одного жителя припадає 300 кг сміття на рік.

Нагадаємо, щорічно європейці викидають 1,3 млрд тонн їжі. Тобто 30% сільськогосподарських земель і 25% прісної води використовуються для виробництва їжі, яка ніколи не буде спожитою.

Джерело: https://agroday.com.ua