Українські водосховища перетворюються на солоні морські лимани – у них з’явилися риба-голка й дрібні медузи

30 Січня, 2018
Posted in Новини
30 Січня, 2018 admin

Українські водосховища перетворюються на солоні морські лимани – у них з’явилися риба-голка й дрібні медузи

У Каховському водосховищі вже зустрічаються мешканці морських лиманів / фото wikipedia.org/Ліпунов Дмитро

Боротьба з ожеледицею і посипання доріг солевмісними складами привели до того, що українські водосховища за солоністю вже прирівнюють до морських лиманів. Адже з відлигою всі ці реагенти зі струмками змиваються в Дніпро.

Як розповів голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков, сьогодні не поодинокі випадки, коли в Каховському та Кременчуцькому водосховищах зустрічається риба-голка і дрібні медузи, а це – мешканці солоної води морських лиманів.

“На сьогодні в Україні налічується 63 тис. річок, 1,1 тис. водосховищ, 40 тис. озер, 400 тис. ставків. У нас 1 млн 100 тис. га прісної води – і в той же час ми на європейській карті значимося як маловодна країна. Тому що ми так забруднили свої водойми, що не можемо брати з них питну воду”, – акцентував Олександр Чистяков.

Експерт нагадав, що у 2017 році в наші водойми потрапило понад 2 млрд куб. м. стоків, і лише дві третини з них пройшли хоч якусь очистку. Й все це потрапило в річки.

“Україні давно вже треба було розробити та прийняти нову водну політику, признавши прісну воду державним стратегічним ресурсом. І підходити до її охорони та використання тільки з такої позиції!” – наголосив Чистяков.

Як повідомляв УНІАН, минулого року Всеукраїнська екологічна ліга та Асоціація рибалок України закликали органи влади на законодавчому рівні заборонити скидання забруднювальних речовин у річки, а також припинити незаконний промисловий видобуток піску на р.Дніпрі землесосними снарядами.

Джеререло: https://ecology.unian.ua