Мешканці Маріуполя дихають діоксидом азоту, фенолом та формальдегідом

11 Січня, 2018
11 Січня, 2018 admin

Мешканці Маріуполя дихають діоксидом азоту, фенолом та формальдегідом

Аналіз проб атмосферного повітря Маріуполя у грудні показав, що у місті є перевищення показників діоксиду азоту, фенолу та формальдегіду.

Було відібрано і проаналізовано 1830 проб атмосферного повітря Маріуполя, передає Depo.Донбас з посиланням на Mariupol.tv.

Спостереження проводилися на 5-ти постах за наступними забруднюючих інгредієнтів: пил, діоксид азоту, діоксид сірки, оксид вуглецю, фенол, формальдегід, сірководень і аміак. Також, визначалася концентрація водневих іонів (рН) в атмосферних опадах.

В цілому по місту, за грудень зазначалося перевищення середньомісячних концентрацій в перерахунку на одиниці ГДКс.д. по діоксиду азоту (1,7 ГДКс.д), фенолу (1,8 ГДКс.с) і формальдегіду (4,6 ГДКс.с). Середньомісячні концентрації інших інгредієнтів, в цілому по місту, не перевищували гранично допустимих значень.

Концентрації забруднювачів повітря, які перевищували середньомісячні ГДК, спостерігалися: по пилу і фенолу в Кальміуському і Центральному районах, оксиду вуглецю в Кальміуському районі, діоксиду азоту та формальдегіду у всіх районах міста. Рівень забруднення діоксидом сірки, і аміаком не перевищував гранично норми.

На екологічні показники в місті впливають метеорологічні умови, що сприяють забрудненню атмосфери (МУВЗ). У грудні було передано на підприємства і екологічним організаціям міста 15 штормових (оперативних) попереджень 1-го ступеня забруднення. Несприятливі метеоумови в грудні спостерігалися протягом 20 днів.

Порівняльний аналіз середньомісячних концентрацій забруднюючих речовин повітря виявляє: у порівнянні грудня з листопадом 2017 року, концентрації діоксиду азоту та фенолу збільшилися, а концентрації пилу, діоксиду сірки, оксиду вуглецю і формальдегіду знизилися.

Середньомісячні концентрації аміаку залишилися на колишньому рівні.

Порівнюючи концентрації за грудень 2017 з груднем 2016 року, можна відзначити зростання середньомісячних концентрацій по оксиду вуглецю, діоксиду азоту, фенолу і формальдегіду. Концентрації пилу – зменьшілась, а концентрації аміаку і діоксиду сірки залишилися на рівні 2016 року.

Джерело: https://dn.depo.ua