Брудне повітря в Україні: ситуація критична – що робити?

7 Грудня, 2017
7 Грудня, 2017 admin

Брудне повітря в Україні: ситуація критична – що робити?

В Україні ситуація з забруднення повітря катастрофічна.

Забруднення атмосферного повітря сьогодні – колосальна проблема в Україні.

Підприємства, що нехтують екологічними нормами, тисячі автомобілів, що псують повітря вихлопами, щодня навколо нас. Як ситуація стала критичною? Які важливі рішення варто прийняти?

З метою обмеження шкідливих викидів у атмосферне повітря необхідно здійснювати постійний моніторинг його стану. Кількість постів спостереження за забрудненням повітря в Україні є недостатньою, – вважає екологічний експерт, голова правління ВГО “Зелений Фонд” Максим Фролов.

Моніторинг стану атмосферного повітря в Україні наразі працює не на найкращому рівні. У нас навіть немає єдиного органу, який контролював би ці спостереження. Необхідна система, за допомогою якої можна було б комплексно та якісно моніторити ситуацію із забрудненням повітря. Наразі в Україні є близько 160 стаціонарних постів спостереження. В Європі таких постів більше 20 тисяч.

Робота як і підприємств-забруднювачів, так і держави, у питанні довкілля – недбайлива. Промислові об’єкти порушують екологічні норми. А органи влади встановлюють мізерний податок на забруднення середовища й направляють кошти “не туди”. В Україні податок на тону викидів СО2 в повітря становить 0,37 гривень. Для порівняння – в Швеції це $150 за тону. За даними 2016 року, тільки 32% із виділених коштів на екологію місцеві органи використали за призначенням. Збільшення податку та покращення контролю – ось рішення.

Прийняття Закону України “Про оцінку впливу на довкілля” змінить процеси моніторингу підприємств-забруднювачів та розширить доступ громадськості до інформації про ці спостереження. Це світовий досвід, адаптація якого в Україні просто необхідна.

Автор: ВГО «Зелений Фонд»