Україна сплатить у повному обсязі свій внесок до Чорнобильського фонду “Укриття” ЄБРР

5 Грудня, 2017
Posted in Новини
5 Грудня, 2017 admin

Україна сплатить у повному обсязі свій внесок до Чорнобильського фонду “Укриття” ЄБРР

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак заявив, що Уряд ухвалив рішення щодо своєчасного та у повному обсязі виконання міжнародних зобов’язань України щодо внесків до Чорнобильського фонду «Укриття».

Відповідне рішення Кабінету Міністрів було прийнято під час засідання Уряду.

За словами Остапа Семерака, рішення Уряду дозволить виконати взяті Україною зобов’язання щодо продовження участі у фінансуванні проектів міжнародної технічної допомоги, спрямованих на спорудження нового безпечного конфайнмента та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему на промисловому майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС».

Зокрема, буде погашена курсова різниця у сумі 299 434 624 грн, яка утворилася через зміну курсу гривні до долара США у 2014-2016 роках.

Довідково

Згідно із Рамковою угодою між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку щодо діяльності Чорнобильського Фонду «Укриття» в Україні, ратифікованою Верховною Радою України Законом від 4 лютого 1998 р. № 80/98-ВР, Україна є одним із вкладників Чорнобильського фонду «Укриття», загальний внесок якої до ЧФУ, передбачений умовами Угоди, складається з майнової та грошової частини і становить 167 млн. 563 тис. доларів США.

З цього фонду, адміністратором якого є ЄБРР, фінансується План здійснення заходів на об’єкті «Укриття», відповідно до якого будується новий безпечний конфайнмент (НБК) об’єкта «Укриття» Чорнобильської АЕС.

Розподіл суми внеску за 1997-2017 роки здійснюється відповідно до Порядку перерахування внеску України до Чорнобильського фонду «Укриття», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2002 р. № 1927.

Джерело: Урядовий портал