Затоплені шахти та забруднені річки на непідконтрольній території – моніторинг ОБСЄ

29 Листопада, 2017
Posted in Новини
29 Листопада, 2017 admin

Затоплені шахти та забруднені річки на непідконтрольній території – моніторинг ОБСЄ

36 вугільних шахт Донбасу не підлягають експлуатації через підтоплення. Про це свідчать дані дослідження, проведеного ОБСЄ за підтримки урядів Австрії та Канади. Результати моніторингу оприлюднила інформаційна агенція Interfax.

У звіті констатується, що від початку конфлікту на сході України на промислових об’єктах Донбасу зафіксовано понад 500 випадків порушення штатної діяльності та аварійних ситуацій, постраждали близько 60 об’єктів природно-заповідного фонду.

«Внаслідок бойових дій неодноразово відключалися від електропостачання вуглевидобувні підприємства, що призводило до зупинення водовідкачувальних систем, тому це у низці випадків спричинило повне затоплення шахт», – йдеться в дослідженні.

Згідно з даними, на сьогодні повністю не працює водовідвід на непідконтрольних Києву територіях – від Єнакієвого до Горлівки, в районі Первомайська, частково в Донецьку, Макіївці, Шахтарську, а також у Торецьку.

Крім того, значне перевищення концентрації азоту та фосфору зафіксовано в річках Кальміус, Кальчик, Сіверський Донець, Клебан-Бик. «Спостерігається систематичне перевищення концентрації забруднювальних речовин в 1,1-1,3 рази у ґрунтах у районі проведення бойових дій (ртуті, ванадію, кадмію, нерадіоактивного стронцію). В окремих випадках перевищення показників сягало 17 разів», – додають дослідники.

Крім того, в документі наголошується на складній ситуації з твердими побутовими відходами, до яких від початку російської агресії додалися залишки військової техніки, зруйнованих будівель, утилізація яких неможлива без розмінування територій і знешкодження боєприпасів.

Присутній на презентації міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак зазначив, що стан екології та території Донбасу і до 2014 року був «складним», а військова агресія Росії серйозно шкодить навколишньому середовищу та створює техногенно-екологічні загрози.

«Залишається критичною ситуація із забрудненням підземних і поверхневих вод, насамперед ці загрози становлять підтоплені шахти. Рівень забруднення питної води для цього регіону залишається високим. Ситуація з лісовими масивами також залишається складною через неконтрольоване вирубування», – сказав він. Міністр також закликав до тіснішої координації міжнародних зусиль у подоланні наслідків для екології регіону.

Джерело: http://акмц.укр