Чому Кременчуцьке водосховище може спричинити еко-катастрофу?

13 Листопада, 2017
Posted in Новини
13 Листопада, 2017 admin

Чому Кременчуцьке водосховище може спричинити еко-катастрофу?

Кам’яну захисну дамбу навколо Великої Андрусівки почали облаштовувати 20 років тому. Виконали майже 90% робіт, але останні 200 метрів не можуть доробити через відсутність коштів
Кременчуцьке водосховище наступає на берег щороку на вісім метрів. А коштів на зміцнення берега в області бракує. Держава майже п’ять років не фінансує такі роботи. Під загрозою підтоплення нині частина сіл Велика Андрусівка та Нагірне. Подробиці – у сюжеті “5 каналу”.

Село Велика Андрусівка ризикує піти під воду. Будинок Василини Хантигової розташований за 200 метрів від берега Кременчуцького водосховища: “Страшнувато, авжеж, як оце або штормить, або заливає – починає підніматись води багато тоді. Дамбу треба зміцнювати, бо землі дуже багато цей край забрало. Метрів 20 за 10 років вже взяло”.

Неподалік від берега розташоване й місцеве кладовище. Місцеві жителі побоюються, що через його розмив може статися екологічна катастрофа. Аби припинити руйнацію, в 70-х роках минулого століття лісгосп висаджував дерева уздовж берегів. Але запобігти розмиву не вдалося.

Кам’яну захисну дамбу навколо Великої Андрусівки почали облаштовувати 20 років тому. Виконали майже 90% робіт, але останні 200 метрів не можуть доробити через відсутність коштів. Це може вартувати близько 7 млн грн. “На сьогодні бюджет громади – 15,5 млн грн. На жаль, мільйонні кошти, необхідні для укріплення, – не під силу нашій об’єднаній територіальній громаді”, – каже голова Великоандрусівської ОТГ Ніна Іващенко.

А обласна влада перекладає відповідальність на державу. “Ми не можемо всі кошти, які в нас є в обласному бюджеті, направити саме на берегоукріплення Кременчуцького водосховища. Ще раз хочу сказати, що це велика річка і нею взагалі повинна опікуватися держава”, – наполягає директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Олександр Ковтунов.

Цього року з обласного бюджету разом із природоохоронним фондом змогли виділити майже 3,5 млн грн. Їх може вистачити лише на 100 метрів укріплення дамби – кажуть самі чиновники. Загалом на Кременчуцькому водосховищі треба укріплювати 35 кілометрів берегів.

Джерело: Сергій Михайлін, Анатолій Басистий, “5 канал”