Вчені відзначають сильне забруднення ґрунтів мікропластиком

19 Січня, 2021
Posted in Новини
19 Січня, 2021 admin

Вчені відзначають сильне забруднення ґрунтів мікропластиком

Згідно з результатами наукових досліджень, що проводились вченими Берлінського технічного університету, сільськогосподарські ґрунти сильно забруднені мікроскопічними шматками пластику (в середньому близько 4,5 мг на кожен кілограм). Про це пише  superagronom.

Всього науковці провели 23 дослідження, в ході яких визначили середній обсяг мікропластику, провели порівняльні аналізи та підбили підсумки. Так, на один кілограм ґрунту припадає 13 тис. мікрочастин пластику, або 4,5 мг.

«Поля, що знаходяться поблизу міст, є «гарячою точкою» для забруднення найдрібнішими пластиковими частинками. Найбільше мікропластику потрапляє до ґрунту через стічні води та внаслідок використання мульчуючої плівки», — йдеться у матеріалі.

За словами доктора Фредеріка Бюкса, такий концентрат пластику цілком здатен здійснювати шкідливий вплив на екосистему ґрунтів, а також на сільськогосподарські культури.

Автори дослідження наполягають на необхідності проведення подальших дослідів. Вони припускають, що різні типи мікропластику зберігаються і транспортуються по-різному в різних типах ґрунтів. Тому так зване «базове маркування ґрунту» необхідне для того, щоб мати можливість зробити подальші висновки про руйнівну дію мікрочастин на живі організми.

Також вчені відзначають, що мікропластик здатен накопичуватись в рослинах, знижуючи їх врожайність.

,