“Степ вже відреагував”: кліматолог вказала на наслідки глобального потепління в Україні

9 Січня, 2021
9 Січня, 2021 admin

“Степ вже відреагував”: кліматолог вказала на наслідки глобального потепління в Україні

Наслідки глобального потепління в Україні найбільше відчуваються в південних регіонах та степових зонах.

Про це в ефірі телеканалу “Україна 24” розповіла кліматологиня Світлана Бойченко, пише УНІАН.  При цьому вона зазначила, що північні регіони теплішають інтенсивніше.

“Зміни клімату, які зараз відбуваються на території України, зараз трохи перебільшують загальні в середньому масштаби, потеплішало приблизно на 1-1,2 градуса за 100 років. По-різному розподілилось це потепління по широті. Північні регіони теплішають інтенсивніше, приблизно на 1,5 градуса, а південні менше”, – зазначила Бойченко.

Кліматологиня пояснила, які наслідки глобальне потепління має для українських екосистем: “Відреагували насамперед степи, тому що помічено, що в цьому регіоні збільшилась кількість атмосферних опадів приблизно на 10%. І для степів цього було достатньо, щоб вони почали змінювати свою рослинність, і там почала проростати лугова рослинність. Ліси менш вразливі. Вразливі степові екосистеми, а також болотні, тому що через нашу діяльність, водокористування вразливими стали болотні угіддя”.

Також, за її словами, глобальне потепління несе загрозу південним регіонам України: “Чорне й Азовське моря підвищились в унісон зі світовим океаном, і в першу чергу стали вразливі узбережжя Чорного та Азовського морів. Це і руйнування узбережжя, ерозія, такий процес як просадкові деформації, підтоплення. Але проблеми узбережжя – це майбутнє, коли рівень морів може піднятися до пів метра”.