Генсек ООН закликав усі країни оголосити надзвичайний стан через клімат

15 Грудня, 2020
Posted in Новини
15 Грудня, 2020 admin

Генсек ООН закликав усі країни оголосити надзвичайний стан через клімат

Надзвичайний стан має продовжуватися, поки не буде досягнута нейтральність вуглецю, а викиди парникових газів в атмосферу не скоротяться до нуля.

Всі країни світу повинні оголосити “надзвичайний стан клімату”. Про це під час онлайн-саміту з нагоди п’ятої річниці Паризької кліматичної угоди заявив генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Ґутерріш, повідомляє “Радіо Свобода”.

Глобальний надзвичайний стан, на думку Ґутерріша, має продовжуватися, поки не буде досягнута нейтральність вуглецю, а викиди парникових газів в атмосферу не скоротяться до нуля.

У саміті взяли участь лідери з понад 70 країн, які обговорили більш амбітні плани боротьби з глобальним потеплінням. Серед учасників були відсутні США.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель пообіцяла виділити понад 600 млн доларів на підтримку глобальних зусиль по боротьбі зі зміною клімату, заявивши, що “всі держави повинні мати можливість фінансувати необхідні інвестиції в захист клімату”.

Глава Китаю Сі Цзіньпін заявив, що його країна скоротить викиди на 65% до 2030 року в порівнянні з рівнем 2005 року.

Паризька кліматична угода, підписана в 2015 році, зобов’язала учасників вжити заходів у спробі обмежити підвищення глобальної температури в рамках 2 градусів за Цельсієм. Однак ООН попередила, що, як очікується, температура Землі в цьому столітті зросте більш ніж 3 градуси.

Сполучені Штати, на частку яких припадає близько 15% глобальних викидів парникових газів, стали першою країною, яка вийшла з угоди. Таке рішення в листопаді прийняла адміністрація чинного президента США Дональда Трампа.