Держекоінспекція перевірить, як підприємства чи суб’єкти господарювання утилізують медвідходи

19 Листопада, 2020
Posted in Новини
19 Листопада, 2020 admin

Держекоінспекція перевірить, як підприємства чи суб’єкти господарювання утилізують медвідходи

Державна екологічна інспекція перевірить суб’єкти господарювання, які здійснюють транспортування та утилізацію медичних відходів в Україні. Про це повідомляється на офіційному сайті Держекоінспекції. 

«Держекоінспекція проведе позапланову перевірку суб’єктів господарювання у сфері поводження з медичними відходами за дорученням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Будемо контролювати відповідність реальної діяльності підприємств виданим дозвільним документам», – заявив Голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

Так, протягом минулого року в Україні утворилось приблизно 100 тисяч тонн медвідходів, однак лише 50 тисяч забрали перевізники, а про кількість утилізованих відходів взагалі не відомо.

«Протягом минулого року в Україні було утворено близько 100 тисяч тонн медичних відходів і лише половина від цієї кількості передана перевізникам для подальшої утилізації. Скільки з них утилізується належним чином, докорінно невідомо.

Так відбувається через те, що більшість підприємств мають документи лише на транспортування медичного сміття, але не мають потужностей (спеціальних печей), щоб знищити відходи. Результат – медвідходи опиняються у природному середовищі, загрожуючи людям та екосистемі», – пояснив Андрій Мальований.

Під час перевірки підприємств, діяльність яких пов’язана з управлінням медвідходами, може виявитись, що перевізники взагалі не займаються їх утилізацією.

«Саме тому я звернувся до Прем’єр-міністра щодо отримання доручення на перевірку підприємств, які займаються медичними відходами. На практиці може виявитись, що суб’єкти господарювання лише транспортують сміття, але не передають його на утилізацію», – зазначив Андрій Мальований.

Очільник відомства уточнив, що забезпечення законності у сфері медвідходів вкрай важливе, адже в умовах пандемії таке сміття продукується шаленими темпами