Держекоінспекція стягнула понад 7 мільйонів гривень з ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» – наразі ведуться розрахунки збитків за іншими видами викидів

9 Листопада, 2020
Posted in ДЕІ
9 Листопада, 2020 admin

Держекоінспекція стягнула понад 7 мільйонів гривень з ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» – наразі ведуться розрахунки збитків за іншими видами викидів

Державна екологічна інспекція стягнула з ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» понад 7 мільйонів гривень збитків за порушення природоохоронного законодавства.

«У вересні ДЕІ перевірила підприємство і виявила перевищення допустимих викидів діоксиду сірки та оксидів азоту. Це завдало шкоди природі на суму 7 103 989,07 гривень. Окрім того, наразі ведуться розрахунки щодо збитків за іншими видами викидів. ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» визнало, що порушило природоохоронне законодавство і сплатило ці кошти до державного бюджету», – проінформував голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

Це стало можливим, зокрема, завдяки оперативній та професійній роботі інспекторів ДЕІ у Дніпропетровській області, які досконало дотримувались всіх встановлених законом процедур.

Приклад сплати підприємством збитків у добровільному порядку має наслідуватись й іншими суб’єктами господарювання.

«Сподіваюсь, у майбутньому таких позитивних прикладів відповідального ставлення підприємства до виконання своїх зобов’язань буде більше. Особливо це актуально для ТОП-забруднювачів, які часто не допускають інспекторів ДЕІ до перевірок, не виконують приписи, не сплачують штрафів та не відшкодовують збитки, завдані екології», – зазначив Андрій Мальований.

Водночас метою Держекоінспекції є не стягнення збитків з порушників, а екологізація підприємств.

«Між тим, стратегічна мета Держекоінспекції залишається незмінною – ми прагнемо в першу чергу модернізації цих підприємств, а не стягнення з них якомога більших грошових сум. Бо домогтися кращої екології зможемо лише тоді, коли фабрики, заводи, електростанції та інші промислові об’єкти працюватимуть на сучасному обладнанні, матимуть якісні багатоступінчасті фільтри очистки викидів та мінімізують відходи, що з’являються внаслідок виробничих процесів. Європейський досвід свідчить про те, що це можливо. І ДЕІ працюватиме над тим, щоб українські підприємства теж пішли таким шляхом», – вважає Андрій Мальований.