У Європі через смог щорічно передчасно помирають 400 тис. людей

8 Жовтня, 2020
8 Жовтня, 2020 admin

У Європі через смог щорічно передчасно помирають 400 тис. людей

Кількість смертей, спричинених смогом продовжує збільшуватися. Щороку забруднення повітря пов’язують зі смертю 400 тис. європейців. Такі дані наводить Європейська агенція довкілля (EEA), пише Monitor info.

Дослідження охоплює країни ЄС та Європейського економічного простору, а також Балканські країни та Туреччину. Експерти ЕЕА стверджують, що погіршення умов життя внаслідок деградації навколишнього середовища та змін клімату спричиняють 13 % передчасних летальних випадків у цьому регіоні. Найбільшими загрозами є забруднення повітря, спека, вплив хімічного забруднення та занадто високий рівень шуму. За даними агенції, у найгіршій ситуації знаходяться найбідніші міські жителі, які стикаються з багатьма явищами, які негативно впливають на їхнє здоров’я.

У кращому становищі знаходяться мешканці багатших країн на півночі континенту. У Норвегії та Ісландії лише 9 % передчасних смертей пов’язують з екологічними умовами. Набагато гірша ситуація в Боснії та Герцеговині, де цей показник сягає 27 %. За даними ЕЕА, у Польщі він становить приблизно 20 %.

Виявилося, що шумове забруднення довкілля є дуже серйозною проблемою – статистика пов’язує з ним 12 тис. випадків передчасної смерті.

Фахівці агенції стверджують, що найголовніше – забезпечити європейцям доступ до зелених зон і можливість відпочивати біля чистих річок та озер. Вони переконують, що менш забруднене довкілля сприяє фізичній активності. Це, у свою чергу, позитивно впливає на здоров’я.