Глобальне потепління зробить віруси небезпечнішими

5 Вересня, 2020
Posted in Новини
5 Вересня, 2020 admin

Глобальне потепління зробить віруси небезпечнішими

Ентеровіруси і інші патогенні віруси, що потрапляють в поверхневі води, можуть бути інактивовані високою температурою, сонячним світлом і іншими мікробами. Таким чином скорочується їх здатність поширювати хвороби, пише Країна здоров’я.

Однак вчені, які представили своє дослідження в журналі Environmental Science & Technology, повідомляють, що глобальне потепління може спровокувати розвиток вірусів, зробивши їх менш сприйнятливими до дезинфікуючих засобів і до хлору, в тому числі.

Команда створила чотири різні популяції ентеровірусу людини, інкубуючи зразки в озерній воді в колбах при температурі 10 і 30 градусів за Цельсієм, з імітацією сонячного світла або без нього.

Потім дослідники піддали віруси впливу тепла, імітуючи сонячне світло або присутність бактерій і виявили, що адаптовані до теплої воді віруси більш стійкі до теплової інактивації, ніж адаптовані до холодної води.

Між чотирма штамами не спостерігалося різниці в ступені їх інактивації при впливі імітованого сонячного світла або інших мікробів. При пересадці в прохолодну воду віруси, адаптовані до теплої, також залишалися активними довше, ніж штами, адаптовані до холодної. Крім того, вони краще витримували вплив хлору.

,